4 személyre:
- 1 kg csirkemell filé
- 80 dkg sárgarépa
- 3 nagyobb petrezselyem gyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 3-4 babérlevél
- 6-8 szem szemes bors
- 5-6 borókabogyó
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. mustár
- 1 kis pohár tejföl
- só
- fél citrom leve
A csirkéhez:
- zsiradék
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
A megtisztított (egészben hagyott) répaféléket, zellergumót, vöröshagymát, fokhagymát főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket (babérlevél, bors, boróka, só) és annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi, majd addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ekkor eltávolítjuk a léből a babérlevelet, borsot, borókát, majd a lét a zöldségekkel együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a mustárt, citromlevet és az egészet pürésítjük.
A pürét visszaöntjük a főzőedénybe. A tejfölt keverőtálkába tesszük, átkeverjük, majd a meleg püréből hozzákeverünk egy-két merőkanálnyit (hőkiegyenlítés – így a mártásban nem fog millió tejfölpötty úszni), végül a tejfölös keveréket a pürébe öntjük és összeforraljuk.
A csirkét alaposan megmossuk, leszárogatjuk, kockára szeljük. Zsiradékot hevítünk egy serpenyőben és a sózott, őrölt borssal meghintett csirkét puhára sütjük, végül a húst a mártáshoz keverjük és tetszőleges körettel tálaljuk (zsemlegombóc / krumpligombóc / galuska / tészta).
Gyors, elronthatatlan fogás a sietős hétköznapokra.