Vadas csirkéből

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 80 dkg sárgarépa
  • 3 nagyobb petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 3-4 babérlevél
  • 6-8 szem szemes bors
  • 5-6 borókabogyó
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. mustár
  • 1 kis pohár tejföl
  • fél citrom leve

A csirkéhez:

  • zsiradék
  • őrölt bors

Elkészítés: 

A megtisztított (egészben hagyott) répaféléket, zellergumót, vöröshagymát, fokhagymát főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket (babérlevél, bors, boróka, só) és annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi, majd addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Ekkor eltávolítjuk a léből a babérlevelet, borsot, borókát, majd a lét a zöldségekkel együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a mustárt, citromlevet és az egészet pürésítjük.

A pürét visszaöntjük a főzőedénybe. A tejfölt keverőtálkába tesszük, átkeverjük, majd a meleg püréből hozzákeverünk egy-két merőkanálnyit (hőkiegyenlítés – így a mártásban nem fog millió tejfölpötty úszni), végül a tejfölös keveréket a pürébe öntjük és összeforraljuk. 

A csirkét alaposan megmossuk, leszárogatjuk, kockára szeljük. Zsiradékot hevítünk egy serpenyőben és a sózott, őrölt borssal meghintett csirkét puhára sütjük, végül a húst a mártáshoz keverjük és tetszőleges körettel tálaljuk (zsemlegombóc / krumpligombóc / galuska / tészta). 

Gyors, elronthatatlan fogás a sietős hétköznapokra.