- 1,4 kg bőrös sertéslapocka
- 40 dkg savanyú káposzta
- 4 közepes burgonya
- 2 nagyobb savanykás alma
- 4 dl sör
- 10 dkg házi füstölt kolbász
- 10 dkg házi sonka
- 4-5 gerezd nagyobb fokhagyma
- só
- néhány szem egész bors
- néhány szem egész szegfűbors
- 3-4 babérlevél
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, leszárogatjuk. A savanyú káposztát átmossuk, ha nagyon savanykásnak találjuk, majd lecsöpögtetjük, majd a cseréptál aljába tesszük, amire kockázott sonka, karikázott kolbász kerül, egész bors, egész szegfűszeg és babérlevél kerül.
A húst megtűzdeljük a fokhagymával és minden oldalát alaposan besózzuk, majd a káposztára tesszük.
A tálat csak langyos sütőbe toljuk, majd teljes fokozatra állítjuk a sütőt és 30 percig így sütjük a húst.
Ezután közepesre mérsékeljük a lángot és a húst 3,5 órán keresztül sütjük. Minden órában öntünk rá egy deci sört. Félidőben megfordítjuk a lapockát.
Amikor a hús már majdnem teljesen puha, visszafordítjuk, hogy a bőrös fele legyen felül. Teszünk mellé hasábokra vágott burgonyát és ismét nagy lángon, fedő alatt sütjük. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott almát is és fedő nélkül – nagy lángon – pirítjuk még pár percig, amíg a hús szép piros színt kap. (Amikor az almát hozzáadjuk, már ne süssük túl sokáig, mert az alma nagyon hamar megpuhul – maradjon enyhén roppanós, ne legyen “löttyedt”.)
Laktató fogás, ami friss kenyérrel az igazi.