Töltött tök

Hozzávalók:

2-3 személyre:

  • 3 kisebb tök
  • 30 dkg darált hús
  • 15 dkg gersli 
  • 2 l alaplé (vagy 2 l vízben feloldott 2 db húsleves kocka)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb piros pritaminpaprika 
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 12 szelet füstölt sajt
  • kevés olívaolaj

Elkészítés: 

A tököket alaposan megmossuk, leszárogatjuk, végeiket levágjuk, majd hosszában kettévágjuk. Belsejüket kanállal kikaparjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük. (A tökök kikapart belsejére nem lesz szükségük). 

A tökök belsejét kevés olívaolajjal meglocsoljuk.

A gerslit puhára főzzük az alaplében, majd lecsepegtetjük. 

Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a szintén kis kockákra szelt pritaminpaprikát, a zúzott fokhagymát és még néhány percig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen le.

Hozzátesszük a darált húst, sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszerezzük és nagyjából fél óra alatt megpároljuk.

A gerslit összekeverjük a darált hússal, majd megtöltjük a tököket.

Tetejüket füstölt sajttal fedjük be. Alufóliával letakarjuk a tepsit és előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45 perc alatt puhára sütjük a tökhajókat. Levesszük a fóliát és még addig sütjük, amíg a sajt megpirul.

Friss, jó minőségű pékáruval, vagy önmagában fogyasztjuk. Könnyű és finom nyáresti vacsora.