2-3 személyre:
- 3 kisebb tök
- 30 dkg darált hús
- 15 dkg gersli
- 2 l alaplé (vagy 2 l vízben feloldott 2 db húsleves kocka)
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb piros pritaminpaprika
- só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- 12 szelet füstölt sajt
- kevés olívaolaj
Elkészítés:
A tököket alaposan megmossuk, leszárogatjuk, végeiket levágjuk, majd hosszában kettévágjuk. Belsejüket kanállal kikaparjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük. (A tökök kikapart belsejére nem lesz szükségük).
A tökök belsejét kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
A gerslit puhára főzzük az alaplében, majd lecsepegtetjük.
Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a szintén kis kockákra szelt pritaminpaprikát, a zúzott fokhagymát és még néhány percig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen le.
Hozzátesszük a darált húst, sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszerezzük és nagyjából fél óra alatt megpároljuk.
A gerslit összekeverjük a darált hússal, majd megtöltjük a tököket.
Tetejüket füstölt sajttal fedjük be. Alufóliával letakarjuk a tepsit és előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45 perc alatt puhára sütjük a tökhajókat. Levesszük a fóliát és még addig sütjük, amíg a sajt megpirul.
Friss, jó minőségű pékáruval, vagy önmagában fogyasztjuk. Könnyű és finom nyáresti vacsora.