Töltött gomba

Hozzávalók: 

3-4 személyre:

  • 12 nagyobb csiperke gomba
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb sárga pritaminpaprika
  • egy szikkadt zsemle
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • petrezselyem
  • zsiradék 
  • 2×125 g egész mozzarella 

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, ha szükséges – mert esetleg nagyon földes -, folyó víz alatt megmossuk, leszárogatjuk (ne áztassuk vízben!). 

A kétféle darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a kis darabokra aprított pritaminpaprikával, a beáztatott, majd kinyomkodott zsemlével és a fűszerekkel. 

A tölteléket 12 egyenlő részre osztjuk, megtöltjük a gombákat. 

Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk zsiradékkal, majd beletesszük a töltött gombafejeket. Az edényt alufóliával fedjük és előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük. 

Levesszük a fóliát és a gombákat egy-egy szelet mozzarellával fedjük be, majd annyi időre visszatoljuk a sütőbe, míg a sajt kissé megolvad.

Könnyű, finom, nyárias fogás, amit hagymás törtburgonyával kínáltam. Jól illik hozzá a burgonyapüré vagy a petrezselymes apró újburgonya is.