Töltött csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (1,2-1,3 kg)
  • 4 nagyobb fej csiperkegomba
  • 3 szikkadt zsemle
  • tojás (“M”)
  • friss petrezselyem
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • egy nagy gerezd fokhagyma / vagy fokhagymapor
  • sült csirke fűszerkeverék
  • zsiradék

Elkészítés:

A csirkét alaposan megtisztítjuk az esetleges toll maradványoktól, majd megmossuk, leszárogatjuk.

A gombát és a hagymát apró kockákra vágjuk. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd ha kellően megnedvesedtek, jól kifacsarjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk az aprított gombát, hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, az aprított petrezselymet, majd ételízesítővel, őrölt borssal fűszerezzük. A tölteléket jól összedolgozzuk.

Fellazítjuk a csirke bőrét és a tölteléket a bőr alá töltjük. Egy magasabb falú tűzálló tálat kizsírozunk. A csirke bőrét mindenhol bedörzsöljük a csirke fűszerkeverékkel és a kizsírozott tepsibe fektetjük. Ha nem tudjuk az összes töltelékkel a csirkét megtölteni, a maradékot tegyük a tepsibe a csirke mellé.

Alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt puhára sütjük. Az utolsó néhány percben levesszük a fóliát, hogy a csirke bőre szépen megpiruljon. 

Petrezselymes burgonyával tálaltam.