- 1 egész csirke (1,2-1,3 kg)
- 4 nagyobb fej csiperkegomba
- 3 szikkadt zsemle
- 2 tojás (“M”)
- friss petrezselyem
- ételízesítő
- őrölt bors
- 1 közepes fej vöröshagyma
- egy nagy gerezd fokhagyma / vagy fokhagymapor
- sült csirke fűszerkeverék
- zsiradék
Elkészítés:
A csirkét alaposan megtisztítjuk az esetleges toll maradványoktól, majd megmossuk, leszárogatjuk.
A gombát és a hagymát apró kockákra vágjuk. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd ha kellően megnedvesedtek, jól kifacsarjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk az aprított gombát, hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, az aprított petrezselymet, majd ételízesítővel, őrölt borssal fűszerezzük. A tölteléket jól összedolgozzuk.
Fellazítjuk a csirke bőrét és a tölteléket a bőr alá töltjük. Egy magasabb falú tűzálló tálat kizsírozunk. A csirke bőrét mindenhol bedörzsöljük a csirke fűszerkeverékkel és a kizsírozott tepsibe fektetjük. Ha nem tudjuk az összes töltelékkel a csirkét megtölteni, a maradékot tegyük a tepsibe a csirke mellé.
Alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt puhára sütjük. Az utolsó néhány percben levesszük a fóliát, hogy a csirke bőre szépen megpiruljon.
Petrezselymes burgonyával tálaltam.