- 1-1,2 kg főzőtök
- 2 dl főzőtejszín
- 1 nagy vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 3 púpozott ek. liszt
- só / ételízesítő
- kevés őrölt bors
- kevés fokhagymapor
- kapor (friss vagy szárított is jó)
- 1 nagyobb karalábé
- ízlés szerint 1-2 ek. fehérborecet
Elkészítés:
A tököt megtisztítjuk, a magokat kikanalazzuk, kidobjuk. A tökhúst legyaluljuk, a vöröshagymát apró kockára vágjuk.
A vajon kissé megfuttatjuk a vöröshagymát, de nem pirítjuk. Rátesszük a gyalult tököt és annyi vízzel engedjük fel, ami ellepi.
Hozzáadjuk a megtisztított, kisebb kockára vágott karalábét, sózzuk (vagy ételízesítőt adunk hozzá), ízlés szerinti mennyiségű kaprot, egy kevés őrölt borsot, fokhagymaport és egy kevés fehérborecetet teszünk bele, és addig főzzük, míg forrni kezd.
A főzőtejszínt simára keverjük a liszttel. A forró léből hozzáadunk egy merőkanállal a tejszínes habaráshoz, csomómentesre keverjük. A folyamatot még egyszer megismételjük (kiegyenlítjük a hőt), majd a forrásban lévő ételhez öntjük a habarást vékony sugárban. Az ételt összeforraljuk és ízlés szerinti feltéttel kínáljuk: tojással, pörkölttel, fasírozottal, stb.