2 személyre:
- személyenként: 2-3 “tésztafészek” fekete színű metélt tésztából (tonnarelli al nero di seppia)*
- 2 db tonhal konzerv (2×185 g)
- 2-3 nagy gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 1 dl fehérbor
- 200 ml cooking cream (főzőtejszín)
- só
- őrölt bors
- kevés olívaolaj
- – a tálaláshoz: frissen aprított petrezselyem és vékony gerezd citrom
Elkészítés:
A tésztafészkeket bő forrásban lévő, sós vízben al dente állagúra főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lecsöpögtetjük, tálba tesszük. Kevés olívaolajat öntünk rá és jól átkeverjük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kicsit dinszteljük (figyeljünk, hogy ne túl nagy lángon tegyük, hogy ne égjen meg a fokhagyma). Ekkor beleöntjük a tonhalkonzervet, levével együtt, fakanállal kissé széttörjük a nagyobb darabokat.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a fehérbort, majd néhány percig erősebb lángon pirítjuk, hogy a levét egy kissé elpároljuk, besűrítsük. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, összeforraljuk.
A tésztát kétfelé osztva tányérra halmozzuk, meglocsoljuk ízlés szerinti mennyiségű mártással. Friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg és citromgerezddel szervírozzuk. (Sajt teljesen szükségtelen hozzá, anélkül is roppant finom!)
Egy tésztagombolyag 27-28 g. Kapható olyan kiszerelés is, ami “ömlesztett”, természetesen az is jó!