Tintahalas tészta tejszínes, tonhalas mártással

Hozzávalók:

2 személyre:

  • személyenként: 2-3 “tésztafészek” (tonnarelli al nero di seppia)*
  • 2 db tonhal konzerv (2×185 g)
  • 2-3 nagy gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 200 ml cooking cream (főzőtejszín)
  • őrölt bors
  • kevés olívaolaj
  • – a tálaláshoz: frissen aprított petrezselyem és vékony gerezd citrom

Elkészítés:

A tésztafészkeket bő forrásban lévő, sós vízben – az előírás szerint – al dente állagúra főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lecsöpögtetjük, tálba tesszük. Kevés olívaolajat öntünk rá és jól átkeverjük.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kicsit dinszteljük (figyeljünk, hogy ne túl nagy lángon tegyük, hogy ne égjen meg a fokhagyma). Ekkor beleöntjük a tonhalkonzervet, levével együtt, fakanállal kissé széttörjük a nagyobb darabokat.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a fehérbort, majd néhány percig erősebb lángon pirítjuk, hogy a levét egy kissé elpároljuk, besűrítsük. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, összeforraljuk. 

A tésztát kétfelé osztva tányérra halmozzuk, meglocsoljuk ízlés szerinti mennyiségű mártással. Friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg és citromgerezddel szervírozzuk. (Sajt teljesen szükségtelen hozzá, anélkül is roppant finom!)

 

Egy tésztafészek 27-28 g. Kapható olyan kiszerelés is, ami “ömlesztett”, természetesen az is jó!