Tavaszi lasagne

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 500 g lasagne tészta
  • 200 g vaj
  • 8 ek. liszt
  • 8 dl tej
  • 400 g brokkoli
  • 250 g zsenge zöldborsó (fagyasztott)
  • 300 g kelbimbó
  • 350 g bacon (kockázott)
  • 4 szál újhagyma
  • 600 g sajt
  • bors
  • őrölt szerecsendió 

Elkészítés:

A brokkolit egész kis rózsákra szedjük, a kemény szárrészeket levágjuk és eltesszük pl. krémleveshez. A brokkolirózsákat alaposan megmossuk, majd bő, sós vízben előfőzzük, leszűrjük.

A fagyasztott brokkolit szintén előfőzzük néhány perc alatt, ha túl nagyok, kihűlés után félbe vágjuk őket.

A zsenge zöldborsót forró víz alatt átöblítjük (nem kell előfőzni), lecsepegtetjük. A zöldségeket egy tálban összekeverjük.

A sajtot lereszeljük. A bacont serpenyőben megpirítjuk. 

Elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a meleg tejet és mártás sűrűségűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval. 

Egy kb. 20×30 cm méretű tepsit kivajazunk, belefektetjük a tésztalapok harmadát és meglocsoljuk a besamell mártás harmadával. Megszórjuk sajttal, a bacon és az újhagyma felével.

Tésztalapokkal fedjük be, amire besamelt kanalazunk és ráterítjük a zöldségkeveréket. Megszórjuk a bacon másik felével, sajttal és újból tésztalapokkal fedjük. A lapokra besamel kerül, amit megszórunk a reszelt sajt maradékával. 

Alufóliával fedjük az edényt és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó néhány percben levesszük a fóliát, hogy a sajtréteg szép piros színt kapjon.