4 személyre:
- 500 g lasagne tészta
- 200 g vaj
- 8 ek. liszt
- 8 dl tej
- 400 g brokkoli
- 250 g zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- 300 g kelbimbó
- 350 g bacon (kockázott)
- 4 szál újhagyma
- 600 g sajt
- só
- bors
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A brokkolit egész kis rózsákra szedjük, a kemény szárrészeket levágjuk és eltesszük pl. krémleveshez. A brokkolirózsákat alaposan megmossuk, majd bő, sós vízben előfőzzük, leszűrjük.
A fagyasztott brokkolit szintén előfőzzük néhány perc alatt, ha túl nagyok, kihűlés után félbe vágjuk őket.
A zsenge zöldborsót forró víz alatt átöblítjük (nem kell előfőzni), lecsepegtetjük. A zöldségeket egy tálban összekeverjük.
A sajtot lereszeljük. A bacont serpenyőben megpirítjuk.
Elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a meleg tejet és mártás sűrűségűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval.
Egy kb. 20×30 cm méretű tepsit kivajazunk, belefektetjük a tésztalapok harmadát és meglocsoljuk a besamell mártás harmadával. Megszórjuk sajttal, a bacon és az újhagyma felével.
Tésztalapokkal fedjük be, amire besamelt kanalazunk és ráterítjük a zöldségkeveréket. Megszórjuk a bacon másik felével, sajttal és újból tésztalapokkal fedjük. A lapokra besamel kerül, amit megszórunk a reszelt sajt maradékával.
Alufóliával fedjük az edényt és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó néhány percben levesszük a fóliát, hogy a sajtréteg szép piros színt kapjon.