- 1 db egész csirke (kb. 2 kg)
- 4 db közepes méretű sárgarépa
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg zsenge zöldborsó
- 1 db közepes méretű karfiol
- 1 db vörösbab konzerv (410 g)
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika
- 40 g paradicsompüré
- só
- bors
- majoranna
- zsiradék
- 1 kis pohár tejföl
- 2 ek. liszt
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, majd alaposan megmossuk és leszárogatjuk. A farhátra nem lesz szükségünk, azt eltesszük levesnek.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megfonnyasztjuk a felmelegített zsiradékon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd erős lángon, gyakran megkeverve pirítjuk. Kevés vizet adunk hozzá és folytatjuk a párolást. Ha a folyadék újra elpárolog, pótoljuk. Beletesszük a paradicsompürét és a ha szükséges még, némi vizet. Beletesszük a feldarabolt csirkét és fedő alatt, mérsékelt lángon kb. 45 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majorannával szórjuk meg.
Beletesszük a rózsáira szedett, megmosott karfiolt és a karikákra szelt sárgarépát, majd addig főzzük, amíg minden megpuhul.
Amikor minden puha, hozzáadjuk a zsenge zöldborsót, beleöntjük a vörösbab konzervet (a leve nélkül).
A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel. Adunk hozzá egy merőkanálnyit a ragu levéből, csomómentesre keverjük, majd a folyamatot még egyszer megismételjük (hőkiegyenlítés).
A habarást a raguhoz öntjük vékony sugárban, az ételt összeforraljuk és tálaljuk, tetszés szerinti körettel: galuskával, tarhonyával, rizzsel, vagy akár polentával is.
Tálaláskor szórjuk meg friss, aprított petrezselyemmel – ettől lesz csak igazán tavaszi.