Tavaszi csirkeragu

Hozzávalók:

  • 1 db egész csirke (kb. 2 kg)
  • 4 db közepes méretű sárgarépa
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 db közepes méretű karfiol
  • 1 db vörösbab konzerv (410 g)
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 40 g paradicsompüré 
  • bors
  • majoranna
  • zsiradék
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

A csirkét feldaraboljuk, majd alaposan megmossuk és leszárogatjuk. A farhátra nem lesz szükségünk, azt eltesszük levesnek. 

A vöröshagymát apróra vágjuk és megfonnyasztjuk a felmelegített zsiradékon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd erős lángon, gyakran megkeverve pirítjuk. Kevés vizet adunk hozzá és folytatjuk a párolást. Ha a folyadék újra elpárolog, pótoljuk. Beletesszük a paradicsompürét és a ha szükséges még, némi vizet. Beletesszük a feldarabolt csirkét és fedő alatt, mérsékelt lángon kb. 45 percig főzzük.  Sózzuk, borsozzuk, majorannával szórjuk meg. 

Beletesszük a rózsáira szedett, megmosott karfiolt és a karikákra szelt sárgarépát, majd addig főzzük, amíg minden megpuhul.

Amikor minden puha, hozzáadjuk a zsenge zöldborsót, beleöntjük a vörösbab konzervet (a leve nélkül). 

A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel. Adunk hozzá egy merőkanálnyit a ragu levéből, csomómentesre keverjük, majd a folyamatot még egyszer megismételjük (hőkiegyenlítés). 

A habarást a raguhoz öntjük vékony sugárban, az ételt összeforraljuk és tálaljuk, tetszés szerinti körettel: galuskával, tarhonyával, rizzsel, vagy akár polentával is.

Tálaláskor szórjuk meg friss, aprított petrezselyemmel – ettől lesz csak igazán tavaszi.