Szüreti szőlős sertésragu

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 80 dkg sertéslapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 3 ek. liszt
  • 2 dl piros must
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 3-4 ek. mustár
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 1-1 nagy fürt Othello és Saszla szőlő

Elkészítés:

A húst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, felkockázzuk. A szalonnát kis kockákra szeljük, majd egy főzőedényben zsírjára sütjük. Kivesszük a szalonnakockákat, a visszamaradó zsiradékban nagy lángon fehéredésig pirítjuk a húst.

Mérsékeljük a lángot. A húst sózzuk, borsozzuk, lefedjük az edényt, majd amikor a hús már levet eresztett, megszórjuk 3 evőkanál liszttel és alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 3-4 ek. mustárt, beleöntjük a mustot, a bort, elkeverjük és fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul. (Ha a leve nagyon besűrűsödne, időközben 1-1 dl vízzel hígítsuk.) Amikor a húst teljesen puha, beletesszük a szőlőszemeket és még egy kicsit pároljuk, de csak addig, hogy a szőlőszemek ne essenek szét.

Majoránnával meghintjük. Párolt rizzsel és frissen sütött szalonnaszeletkével tálaljuk.