Sztrapacska

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya*
  • kb. 60 dkg rétesliszt 
  • 2×125 g Brynza (juhtúró)
  • 2 nagy pohár tejföl
  • 25-30 dkg füstölt szalonna vagy bacon – ízlés szerint
  • kevés olaj vagy zsír

Elkészítés:

A burgonyát tisztítás után a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük, majd összekeverjük annyi rétesliszttel, amennyit felvesz (nem túl lágy, de nem is kemény masszát kell kapnunk, nagyjából olyan állaga legyen, mint a nokedli tésztának). Sózzuk, jól összekeverjük. Bő, sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor a tészta feljön a víz színére, szűrővel kiszedjük, hideg folyóvízzel átöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. Nagy lábasba tesszük. (Felmelegített zsírral, vagy kevés olajjal kissé meglocsoljuk, a tésztát jól átkeverjük.)

A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk. Szűrőlapáttal kiszedjük az edényből, a visszamaradó zsiradékra dobjuk a kézzel összemorzsolt Brynza-t, majd beletesszük a tejfölt és összemelegítjük. Jól átkeverjük, hogy ne maradjon csomós.

A galuskát ízlés szerint megöntözzük a juhtúrós mártással és megszórjuk füstölt szalonnával.

* Ebből a mennyiségből egy igen bőséges adag készül. Ha kevesebbet szeretnénk készíteni, arányosan csökkentsük a mennyiségeket.

 

Tipp: Ha marad egy jó adag, előzőleg megpirított savanyú káposztával rakottan, tepsiben jól átsütve új fogást varázsolhatunk belőle, de elkészíthetjük sajtos rakott változatban is.