Sült oldalas csipősen

Hozzávalók: 

  • 1 kg húsos oldalas,
  • 3 ek. méz,
  • 3-4 tk. Erős Pista,
  • 3 ek. szójaszósz,
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma,
  • ,
  • bors,
  • 1 tk. majoranna,
  • olaj a pácoláshoz,
  • zsír a sütéshez.

Elkészítés: 

Sütést megelőző napon bepácolom az oldalast: a mézet, az Erős Pistát, a szójaszószt és a majorannát összekeverem, majd beleteszem az összezúzott fokhagyma gerezdeket. Felöntöm és elkeverem 2 dl étolajjal, amit ráöntök az egészben hagyott oldalasra. (Ha a hús kilóg a pácléből, öntsük még fel annyi étolajjal, hogy a húst mindenhol teljesen fedje. Alufóliával letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Jó, ha időnként megforgatjuk a húst a pácban.)

Sütéskor kizsírozok egy tepsit, belefektetem az oldalast, aminek mindkét oldalát előtte sóztam, borsoztam. A hús tetejére teszek 3-4 ek. sertészsírt, öntök a tepsibe egy dl vizet. A tepsit alufóliával fedem, előmelegített sütőben 1,5-2 óra alatt puhára sütöm. Ha a hús már megpuhult, leveszem az alufóliát és még addig sütöm, amíg az oldalas szép piros színt nem kap (grillsütőben néhány perc). 

Szerecsendiós burgonyapürével tálalom, amit bőven meglocsolok a sült oldalas szaftjával.