Spenótos galuska

Hozzávalók:

6 személyes adag, ha szükséges, csökkentsük a mennyiségeket.

Galuska:

  • 400 g leveles spenót (fagyasztott)
  • 500 g liszt
  • 6 kisebb tojás
  • 2 dl víz

Mártás:

  • 500 g kockázott bacon
  • 60 g vaj
  • 500 ml főzőtejszín
  • (el is hagyható, a bacon kellően sós)
  • őrölt bors
  • egy marék aprított snidling (metélőhagyma)
  • kevés olaj

Elkészítés:

A leveles spenótot kiolvasztjuk, lecsepegtetjük, majd turmixba rakjuk a felütött tojásokkal, kevés sóval és a 2 dl vízzel. Krémesre, egyneműre dolgozzuk, tálba öntjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, miközben folyamatosan keverjük. A lisztet a spenóttal jól eldolgozzuk, majd 10 percig pihentetjük. (Ha esetleg a massza a megadott és kipróbált mennyiségek ellenére mégis túl lágy volna, tegyünk még hozzá kevés lisztet.)

Közben vizet forralunk és elkészítjük a mártást: a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rátesszük a bacont és megpirítjuk, Hozzáadjuk az aprított snidlinget, még egy-két percig pirítjuk, végül felöntjük a főzőtejszínnel, sózzuk (ha szükséges), borsozzuk és mártás sűrűségűre főzzük.

A forrásban lévő vízbe szaggatjuk a spenótos galuskát. Ha a nokedli feljön a víz tetejére, szűrővel kiszedjük, hideg folyó víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

Kiszaggatjuk az összes galuskát és a tálba téve időnként kevés olajat csorgatunk rá, hogy a galuskák ne ragadjanak össze.

A galuskát a tejszínes mártással meglocsolva, melegen tálaljuk. E mártás híján fogyaszthatjuk barnított vajjal és ízlés szerinti reszelt sajttal is (pl. parmezánnal).

 

Ha kisebb adagot készítünk, az összeforralt mártásba is tehetjük a galuskát, átkeverjük, átmelegítjük és már tálalhatjuk is.