Saslik

Hozzávalók:

4 személyre (személyenként 2 hosszú saslik*):

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 1 nagy cukkini
  • 2 fej vöröshagyma / vagy lilahagyma
  • 16 db koktélparadicsom
  • 8 kisebb fej gomba
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • + a pácoláshoz: ízlés szerinti fűszersó és olaj

Elkészítés:

A csirkemellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk, kockákra vágjuk. Fűszersóval bedörzsöljük, edénybe tesszük, felöntjük annyi olajjal, ami az egészet ellepi. Az edényt alufóliával fedjük és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a fűszersó átjárja a húst. Sütés előtt kb. 1-1,5 órával korábban kivesszük és elkészítjük a nyársakat.

A cukkinit, szalonnát, kolbászt felkarikázzuk / kockákra szeljük, a lilahagymát – nagyságtól függően – negyedeljük / nyolcadoljuk, a gombát félbe vágjuk. 

A kihegyezett hurkapálcákra váltakozva feltűzzük a hozzávalókat, arányosan elosztva a hozzávalókat. A nyársakat sütőben is megsüthetjük, ekkor csomagoljuk alufóliába. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt elkészül. 

Grillen sütve még finomabb! 

 

* Általában hurkapálcát használok e célra. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a hurkapálca nem azonos faanyagból készül, mint az “igazi” saslik nyárs, vagyis a hurkapálca képlékenyebb, hajlékonyabb, ezért óvatosabban kell vele bánni a sütéskor.