Sajtos spenótgaluska

Hozzávalók:

60 kis gombóckához: 

  • 200 g friss leveles spenót
  • 500 g túró
  • tojás
  • teljes kiőrlésű búzaliszt
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerencsendió
  • a tálaláshoz ízlés szerint tejszín, bacon, sajt, stb.
  • kevés zsiradék

Elkészítés:

A friss, leveles spenótot alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük, vízzel felöntjük, sózzuk és kissé megfőzzük (amíg össze nem esik). Leszűrjük, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, alaposan kifacsarjuk belőle a vizet.

Nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a két tojást, sót, őrölt fehérborsot, őrölt szerecsendiót és annyi lisztet, hogy jól kezelhető, nem ragacsos állagú tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk, majd kisebb, nyújtott formájú gombócokat formázunk. 

Nagy edényben vizet forralunk, sózzuk, majd kisebb adagonként kifőzzük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, szűrőlapáttal kiszedjük, hőálló tálba tesszük, zsiradékkal kissé átkeverjük.

A gombócokat pirított – sűrű főzőtejszínnel felöntött – baconnel és sajttal tálaljuk.