Sajtos spenótgaluska

Hozzávalók:

6 főre: 

  • 900 g fagyasztott leveles spenót
  • 300 g túró
  • 3 tojás
  • 160 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerencsendió
  • kevés zsír
  • 200 g reszelt parmezán

Elkészítés:

A fagyasztott leveles spenótot lobogó forró vízbe tesszük és újraforrásig főzzük, majd alaposan leszűrjük, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, jól kinyomkodjuk belőle a vizet. 

A spenótot nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a fűszereket és a túrót, majd jól összedolgozzuk. Jól formálhatónak, nem ragadós állagúnak kell lennie. Ha nagyon híg lenne, evőkanalanként adagoljunk hozzá még egy kis lisztet. Félre tesszük kb. 15 percre, hadd szikkadjon kissé.

Egy nagy fazékban vizet forralunk. A masszából közepes méretű galuskákat formázunk nedves kézzel, majd 6-8 db-ot a forrásban lévő, sós vízbe teszünk és addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz tetejére. Szűrőlapáttal kiszedjük, majd a kifőtt galuskákat zsírral vékonyan kikent tűzálló tálba tesszük.

A galuskák tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. A tűzálló tálat előmelegített sütőbe toljuk és addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad és enyhén megbarnul. Tálaláskor meglocsolhatjuk még kevés olvasztott vajjal. Kínáljunk hozzá kis tálkában reszelt parmezánt. Kínálhatjuk pirított szalonnakockákkal is.