Rozmaringos őzsült

Hozzávalók: 

  • 1,8 kg őzcomb

a nedves páchoz: 

  • 300 g sárgarépa
  • 300 g petrezselyem gyökér
  • 300 g zeller
  • 100 g karalábé
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 6 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 ek. szemes bors
  • 1 ek. borókabogyó
  • 8 db babérlevél
  • 1 citrom frissen facsart leve

sütéshez:

  • 16 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt mangalica szalonna
  • bors
  • őrölt rozmaring
  • 12 ek. zsír

Elkészítés:

A páchoz való zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd vastagabb karikára / nagyobb kockára vágjuk, a vöröshagymát negyedeljük és edénybe tesszük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a citrom levét, a fűszereket (bors, boróka, babér) és kb. 1,5 liter vízzel öntjük fel.

20 percig főzzük, majd kihűtjük. Ha hidegre hűlt, ráöntjük a két darabbal lévő őzcombra úgy, hogy azt mindenhol teljesen ellepje. Az edényt alufóliával fedjük és a húst ebben a pácban 2-3 napig érleljük, szigorúan hűtőben tartva. Félidőben átforgathatjuk a húsokat, hogy mindenhol egyformán átjárják az ízek. 

(Érdemes a pácolási fázist beiktatni, mert a húst nagyon jól puhítja és remekül ízesíti is.) 

Kivesszük a pácból a húst, papírtörlőn leszárogatjuk. A húsok mindkét oldalát fokhagyma gerezdekkel és szalonna csíkokkal tűzdeljük meg. A hús mindkét felét sózzuk, borsozzuk, bőven meghintjük őrölt rozmaringgal, majd tepsibe fektetjük. (Vadhús esetén a fűszerezés lehet kicsit bátrabb, erőteljesebb, mint általában.)

Ha marad szalonnacsík és fokhagyma, azt a húsok tetejére szórjuk.

A húst meglocsoljuk 12 ek. olvasztott zsírral. A tepsit alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 1,5-2 óra alatt közepes tűznél puhára sütjük. (A sütési idő függ az őz korától.) Félidőben megfordítjuk a húst.

(Ha a hús gazdagon meg van szórva szalonnakockákkal – vagy szalonnaszeletekbe van burkolva – a sütés végén a süthetjük néhány percig alufólia nélkül is, hogy a szalonna szép színt kapjon. Szalonna nélkül azonban ne, mert a nagy hő hamar szárítja a hús felületét.)

Ízlés szerinti körettel tálaljuk. Jól illik hozzá a burgonyapüré vagy a hagymás törtburgonya, amit a sült szaftjával meglocsolhatunk.