Rozmaringos, fehérboros lapocka

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 1 kg lapocka
  • 2 ek. zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 ek. mustár
  • 3-4 sárgarépa
  • 4 ágacska rozmaring
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • bors
  • majoránna

Elkészítés:

A lapockát vastagabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk. Kevés zsiradékon minden oldalát elősütjük egy magasabb falú serpenyőben. Hozzáadjuk a negyedekbe vágott vöröshagymát és a nagyobb darabokra szelt sárgarépát. Tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a rozmaringot, a fehérbor felét és 2,5 dl vizet. Lassú tűznél addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.

Amikor a hús már puha, beleöntjük a maradék bort, a tejszínt és a kevés hideg vízzel átkevert étkezési keményítőt, és néhány perc alatt besűrítjük a szószt.

Vajas párolt burgonyával / tócsnival kínálhatjuk.