Rozmaringos, fehérboros lapocka

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 2 ek. zsír
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 3 közepes sárgarépa
  • 3 közepes petrezselyemgyökér
  • 20 dkg zöldborsó
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 2 ek. liszt
  • őrölt bors
  • 1-1,5 csapott tk. szárított, tört rozmaring
  • 1 csapott tk. majoránna

Elkészítés:

A húst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, szeletekre, majd kockákra szeljük. Egy főzőedényben felforrósítjuk a két evőkanál zsírt, beletesszük a húst és nagy lángon – néhány perc alatt – körbepirítjuk / fehéredésig sütjük.

A húst sózzuk, borsozzuk, szárított rozmaringgal és kevés majorannával szórjuk meg, elkeverjük. Mérsékeljük a lángot. 

Néhány perc főzés után, amikor a hús már engedett egy kis levet, 2 csapott evőkanál liszttel szórjuk meg, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a bor felével. Beletesszük a vastagabb cikkekre vágott vöröshagymát és a kés lapjával összenyomott fokhagyma gerezdeket.

Az edényt fedővel fedjük és a húst mérsékelt lángon kb. 40 percig főzzük, időnként megkeverjük. Folyamatosan, apránként adagoljuk hozzá a maradék fehérbort. Ha szükséges, kevés vizet is adhatunk még hozzá. 

Amikor a hús már majdnem teljesen puha, beletesszük a karikára vágott zöldségeket és addig főzzük, amíg minden megpuhul. A főzés utolsó néhány percében hozzáadjuk a kiengedett zöldborsót is.

Megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítjük.

Főtt burgonyával az igazi.