Rókagombás rizottó

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 400 g rizottó rizs
  • 1 l alaplé 
  • 450 g sárga rókagomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • őrölt bors 

+ a tálaláshoz:

  • frissen aprított petrezselyem
  • reszelt parmezán

Elkészítés:

5 dkg vajat melegítünk, rátesszük az alaposan megmosott (de nem áztatott), leszárogatott rókagombát (a nagyobb darabokat vágjuk félbe előbb). Nagyobb lángon, gyakori keverés mellett néhány percig pirítjuk. 

Egy másik edényben az olívaolajon megfuttatjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd rátesszük a rizst és nagy lángon, gyakori keverés mellett néhány percig pirítjuk.

Amikor a rizs kb. kétharmada kifehéredik, mérsékeljük a lángot és adunk hozzá egy merőkanálnyi alaplét. Addig főzzük, amíg a folyadékot a rizs magába szívja. A folyamatot addig ismételjük, amíg az alaplé elfogy. Amikor az alaplé felét felhasználtuk, akkor a rizshez adjuk a gombát is. 

Végül hozzáöntjük a fehérbort, kevés őrölt borssal szórjuk meg a rizst és addig főzzük, amíg elfő a folyadék és a rizs teljesen megpuhul. Ha szükséges, mert az alaplé nem elég sós, akkor sózzuk is.

Tálaláskor meghintjük apróra vágott friss petrezselyemmel és ízlé szerinti mennyiségű reszelt parmezánnal.

 

(Főzés közben a szebb színért tehetünk bele 2-3 csipet kurkumát is.)