Resztelt máj tócsival

Hozzávalók:  

Nagy adag, ha szükséges, csökkentsük felére a mennyiségeket.

Resztelt máj:

  • 1 kg csirkemáj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 db gerezd fokhagyma
  • só 
  • bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • 2 ek. zsír
  • olaj a sütéshez
  • 2-3 dl tejföl a tálaláshoz 

Tócsi:

  • 1 kg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors

 

Elkészítés:

A májat lehártyázzuk, alaposan megmossuk, majd csíkokra szeljük. A vöröshagymát a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Az edényt félrehúzzuk a tűzről, a hagymát megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával. Rátesszük a májat, a zúzott fokhagymát, jól megkeverjük és néhány percig erősebb tűzön sütjük, időnként megkeverve. Mérsékeljük a tüzet, a májhoz adjuk a fűszereket – bors, majoránna, őrölt kömény. 1 dl vizet öntünk a májra és kb. 10 percig pirítjuk. Amikor a máj megpuhult és az edényt levettük a tűzről, csak akkor sózzuk.

A burgonyát meghámozzuk és a reszelő kisebb lyukú felén lereszeljük. (Ha a reszelő nagy lyukú oldalát használjuk, a tócsi ropogósabb, “kérgesebb” lesz.)

Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást, borsot és a zúzott fokhagymát, majd a masszát alaposan átkeverjük. (A szükséges lisztmennyiség attól függ, hogy milyen fajta krumplit használtunk fel, az mennyi levet eresztett. Ha nagyon lágy a massza, tegyünk még hozzá lisztet!) Nagyobb darabokat teszünk bő, forró olajba és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. 

Tálalás: a tócsira halmozzuk a resztelt májat és kissé felmelegített, őrölt pirospaprikával elkevert tejföllel szervírozzuk.