Rakott zöldbab

Hozzávalók:

  • 1 kg frissen darált hús sertéslapockából
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 tasak gyors rizs
  • 1 kg fagyasztott zöldhüvelyű zöldbab
  • bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • zsír
  • kevés zsemlemorzsa
  • egy nagy pohár 20%-os tejföl

Elkészítés:

A kockára vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával. Rátesszük a darált húst, hozzáadjuk a két nagy gerezd zúzott fokhagymát, elkeverjük és addig pirítjuk, amíg a hús mindenhol kifehéredik. Sóval, borssal fűszerezzük.

Közben elkészítjük a gyors rizst a csomagoláson található leírás szerint. 

A fagyasztott zöldbabot forrásban lévő sós vízbe tesszük és néhány percig főzzük. (Nem kell teljesen puhára főzni, mert a sütőben a gőzben majd tovább puhul.) 

A lecsepegtetett rizst összekeverjük a darált hússal. 

Egy kb. 20×30 cm-es tepsit vékonyan kizsírozunk, meghintjük kevés zsemlemorzsával. Beletesszük a rizses húst, kanállal jól lenyomkodjuk, felületét elegyengetjük (ha jól “tömörítjük”, kihűléskor szépen lehet majd vágni). Rátesszük a szintén lecsepegtetett zöldbabot, tetejét tejföllel megkenjük. Alufólia alatt kb. 45 perc alatt készre sütjük. Levesszük a fóliát és még 5 percre visszatesszük a tepsit a sütőbe, hogy a tejföl egy kis színt kapjon.

Ha kihűlt, szépen lehet szelni.