Rakott tök

Hozzávalók: 

4 személyre:

  • két nagyobb főzőtök
  • 2 csésze bulgur + 4 csésze alaplé
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • petrezselyem
  • tejföl
  • zsiradék

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, félbe vágjuk, magházát kivesszük, majd a tököt megmossuk, leszárogatjuk. 

A bulgurt az alaplében (ennek hiányában: kétszeres mennyiségű sós vízben) puhára főzzük, lecsepegtetjük. A kolbászt, szalonnát, vöröshagymát, petrezselymet apróra vágjuk, hozzáforgatjuk a bulgurhoz.

A tököt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Két részre osztjuk: egyik lesz az alsó réteg, másik a fedő réteg. 

Egy tűzálló tálat kizsírozunk, vastagabb rétegben tököt fektetünk az aljára, amit meglocsolunk egy kis vízzel hígított tejföllel. Erre a rétegre egyenletesen elterítjük a szalonnás bulgurt, majd ezt a réteget befedjük a tök szeletkét másik felével.

Enyhén megsózzuk, majd meglocsoljuk tejföllel és előmelegített sütőben, fólia alatt kb. egy óra alatt készre sütjük.

Az utolsó néhány percben fólia nélkül sütjük tovább, hogy a tejföl kissé megpiruljon.

Nem nehéz és roppant finom fogás. Aki a rakott ételek nagy kedvelője, annak kötelező kipróbálni.