(nagy adag, arányosan csökkentsük a mennyiségeket, ha szükséges)
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 1 kg darált sertéshús
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 500 g rizs (vagy 4 tasak gyorsfőző rizs)
- zsír
- só
- bors
- őrölt fűszerpaprika
- őrölt kömény
- 1 ek. majoránna
- 400 ml tejföl + a tálaláshoz
Elkészítés:
A kelkáposztát megfosztjuk a külső levelektől, ha azok nem teljesen épek.
A kelkáposztát megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbe, utána negyedbe vágjuk és vékony csíkokra metéljük. Bőséges vizet forralunk, amibe sót és majorannát teszünk, majd a felszelt káposztát 3-4 percig előfőzzük, majd a káposztát szűrőlapáttal kiszedjük és alaposan lecsepegtetjük. Félre tesszük hűlni.
Kevés zsiradékon megfuttatjuk a rizst, amíg kb. 2/3 része kifehéredik. Ekkor kétszeres mennyiségű vízzel öntjük fel, sózzuk és takarék lángon, fedő alatt puhára főzzük.
(Időt spórolunk, ha a leszűrt káposztafőző vízben tasakos, előfőzött rizst készítünk. Ha a recept eredeti mennyiségeit használjuk, akkor négy tasak előfőzött rizsre lesz szükségünk.)
Közben 2-3 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk apróra vágott vöröshagymát. Az edényt félrehúzzuk a tűzről és a hagymát megszórjuk őrölt fűszerpaprikával. Jól elkeverjük. Az edényt visszatesszük a tűzre, beletesszük a darált húst, a zúzott fokhagymát, majd addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Közben sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt köménnyel fűszerezzük.
Amikor a hús puha, félre tesszük kissé hűlni, majd összekeverjük a rizzsel.
Egy tűzálló tálat vékonyan kizsírozunk és belefektetjük az előfőzött kelkáposzta felét. Erre kerül a rizses-húsos töltelék, amit szépen, egyenletes vastagságban elterítünk (kicsit kézzel meg is lehet tömöríteni, hogy később majd szépen szeletelhető legyen).
A tölteléket befedjük a kelkáposzta másik felével.
A tejfölt kevés vízzel alaposan elkeverjük és a kelkáposzta levelekre öntjük, egyenletesen elterítjük. Az edényt alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó néhány percben fólia nélkül sütjük, hogy a tejföl szép színt kapjon.
Ha kissé kihűlt, szépen szeletelhető.
Tálaláskor kínáljunk még hozzá tejfölt.
(A fotón látható változat ez alkalommal rizs helyett 40 dkg bulgur felhasználásával készült. A recept további mennyiségei változatlanok.)