Rakott kel

Hozzávalók:

(nagy adag, arányosan csökkentsük a mennyiségeket, ha szükséges)

  • 1 nagy fej kelkáposzta 
  • 1 kg darált sertéshús 
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 500 g rizs (vagy 4 tasak gyorsfőző rizs)
  • zsír
  • bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • 1 ek. majoránna 
  • 400 ml tejföl + a tálaláshoz 

Elkészítés:

A kelkáposztát megfosztjuk a külső levelektől, ha azok nem teljesen épek. 

A kelkáposztát megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbe, utána negyedbe vágjuk és vékony csíkokra metéljük. Bőséges vizet forralunk, amibe sót és majorannát teszünk, majd a felszelt káposztát 3-4 percig előfőzzük, majd a káposztát szűrőlapáttal kiszedjük és alaposan lecsepegtetjük. Félre tesszük hűlni. 

(Időt spórolunk, ha a leszűrt káposztafőző vízben tasakos, előfőzött rizst készítünk. Ha a recept eredeti mennyiségeit használjuk, akkor négy tasak előfőzött rizsre lesz szükségünk.) 

Kevés zsiradékon megfuttatjuk a rizst, amíg kb. 2/3 része kifehéredik. Ekkor kétszeres mennyiségű vízzel öntjük fel, sózzuk és takarék lángon, fedő alatt puhára főzzük.

Közben 2-3 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk apróra vágott vöröshagymát. Az edényt félrehúzzuk a tűzről és a hagymát megszórjuk őrölt fűszerpaprikával. Jól elkeverjük. Az edényt visszatesszük a tűzre, beletesszük a darált húst, a zúzott fokhagymát, majd addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Közben sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt köménnyel fűszerezzük.

Amikor a hús puha, félre tesszük kissé hűlni, majd összekeverjük a rizzsel. 

Egy tűzálló tálat vékonyan kizsírozunk és belefektetjük az előfőzött kelkáposzta felét. Erre kerül a rizses-húsos töltelék, amit szépen, egyenletes vastagságban elterítünk (kicsit kézzel meg is lehet tömöríteni, hogy később majd szépen szeletelhető legyen).

A tölteléket befedjük a kelkáposzta másik felével.

A tejfölt kevés vízzel alaposan elkeverjük és a kelkáposzta levelekre öntjük, egyenletesen elterítjük. Az edényt alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó néhány percben fólia nélkül sütjük, hogy a tejföl szép színt kapjon. 

 

Ha kissé kihűlt, szépen szeletelhető.

Tálaláskor kínáljunk még hozzá tejfölt