Rakott karfiol

Kissé időigényes. Időt spórolhatunk, ha van pörkölt maradékunk. 

Pörkölt helyett készíthetjük darált hússal is, akkor gyorsabban elkészül (én daráló híján voltam és egész marhahúsom volt). Ha darált húst használunk, akkor ne pörkölt alapot készítsünk, csak fűszerekkel, zsiradékkal pirítsuk át a marhahúst és így keverjük el a rizzsel. 

Nagy adag (kb. 30×40 cm-es tepsi). 

Hozzávalók:

  • 1,3 kg marhahús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy fej paradicsom
  • 1 nagy tv paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej karfiol
  • 3 tasak gyorsrizs (3×125 g)
  • 1 nagy vödrös tejföl (800 g)
  • zsiradék
  • őrölt bors
  • őrölt fűszerpaprika

Elkészítés:

A karfiol torzsáját eltávolítjuk, a karfiolt kisebb rózsákra bontjuk, alaposan megmossuk, majd bőséges vízbe tesszük, sózzuk és forrástól számítva 5 percig előfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.

A marhahúst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, egészen kis kockákra szeljük. Zsíron megfonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Az edényt félrehúzzuk a tűzről, a hagymát őrölt fűszerpaprikával szórjuk meg. Visszatesszük az edényt a tűzre. Beletesszük a kockázott paradicsomot, paprikát, zsírjára pirítjuk. Kevés vízzel öntjük fel, újból zsírjára pirítjuk, ismét kevés vizet adunk hozzá.

Beletesszük a húst, a zúzott fokhagymát, mérsékeljük a lángot. A húst sózzuk, borsozzuk és majdnem teljesen puhára főzzük (kb. 1,5 óra). Ha szükséges, apránként pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

A rizst megfőzzük, félre tesszük, hagyjuk hűlni.

Egy kb. 30×40 cm-es magas falú tepsit kizsírozunk. 

A rizst összekeverjük a pörkölttel és a tepsi aljára egyengetjük. Kissé lenyomkodjuk, “összetömörítjük”, tetejére kis karfiolrózsákat halmozunk egyenletes rétegben. 

A tejföl kb. felét kevés vízzel keverjük el, hogy önthető (de nem túlontúl folyós) állagú legyen. Sózzuk és a rakott tetejére öntjük, kanállal egyenletesen szétterítjük.

A tepsit alufóliával fedjük, előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon kb. fél óráig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát és még további 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, könnyen, szépen szeletelhető.

Tálaláskor adunk hozzá kis tálkában még tejfölt.