Rác csirkemell

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 1,2 kg burgonya 
  • 1 kg csirkemell filé
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 4 közepesérett, zamatos paradicsom
  • 3 nagy TV paprika
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • zsiradék
  • bors
  • 300 ml tejföl
  • a díszítéshez: frissen sütött szalonnakocka és zöldhagyma szára karikázva

Elkészítés:

A csirkemellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk, nagyobb kockára vágjuk, tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk, kicsit állni hagyjuk.

A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.

A szalonnát kis kockákra szeljük.

Gyalun vékony szeletekre szeljük a vöröshagymát és a paprikát, ha a paradicsom elég kemény, akkor azt is. Ha kissé puhább, kézzel vékony szeletekre szeljük.

Egy tűzálló tálat kizsírozunk, az alját kirakjuk vékony rétegben egy sor burgonyával, amit szalonnakockákkal szórunk meg. (Ha a szalonna nem túlságosan sós, a burgonyát enyhén sózzuk is.) Beterítjük a burgonya másik felével, ismét teszünk rá a szalonnából. Rátesszük a csirkemell kockákat úgy, hogy mindenhol fedje a burgonyát. Kézzel kissé lenyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen.

A csirkemell réteget beterítjük hagymakarikákkal, erre kerül a paradicsomréteg, amit paprika karikákkal fedünk be. A tejfölt összekeverjük annyi vízzel, amennyivel eldolgozva jól önthetővé, folyóssá válik. Sózzuk és egyenletesen meglocsoljuk vele a rakottast.

Az edényt alufóliával fedjük és jól előmelegített sütőbe toljuk. Nálam pontosan egy óra alatt elkészült úgy, hogy félidőben levettem a fóliát, hogy a keletkezett lé nagy része elpárologhasson. (A burgonyát nem kell előfőzni, mert a gőzben keletkező lében bőven lesz ideje megpuhulni.)

Tálaláskor néhány szalonnakockát zsírjára pirítunk, egy zöldhagyma szárát (vagy akár egy kevés snidlinget) aprítunk és a kockára szelt rác csirkemell tetejére halmozunk. 

Kimondottan finom, érdemes kipróbálni!