4 személyre:
- 1,2 kg burgonya
- 1 kg csirkemell filé
- 25 dkg füstölt szalonna
- 4 közepesérett, zamatos paradicsom
- 3 nagy TV paprika
- 2 nagy fej vöröshagyma
- zsiradék
- só
- bors
- 300 ml tejföl
- a díszítéshez: frissen sütött szalonnakocka és zöldhagyma szára karikázva
Elkészítés:
A csirkemellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk, nagyobb kockára vágjuk, tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk, kicsit állni hagyjuk.
A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
A szalonnát kis kockákra szeljük.
Gyalun vékony szeletekre szeljük a vöröshagymát és a paprikát, ha a paradicsom elég kemény, akkor azt is. Ha kissé puhább, kézzel vékony szeletekre szeljük.
Egy tűzálló tálat kizsírozunk, az alját kirakjuk vékony rétegben egy sor burgonyával, amit szalonnakockákkal szórunk meg. (Ha a szalonna nem túlságosan sós, a burgonyát enyhén sózzuk is.) Beterítjük a burgonya másik felével, ismét teszünk rá a szalonnából. Rátesszük a csirkemell kockákat úgy, hogy mindenhol fedje a burgonyát. Kézzel kissé lenyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen.
A csirkemell réteget beterítjük hagymakarikákkal, erre kerül a paradicsomréteg, amit paprika karikákkal fedünk be. A tejfölt összekeverjük annyi vízzel, amennyivel eldolgozva jól önthetővé, folyóssá válik. Sózzuk és egyenletesen meglocsoljuk vele a rakottast.
Az edényt alufóliával fedjük és jól előmelegített sütőbe toljuk. Nálam pontosan egy óra alatt elkészült úgy, hogy félidőben levettem a fóliát, hogy a keletkezett lé nagy része elpárologhasson. (A burgonyát nem kell előfőzni, mert a gőzben keletkező lében bőven lesz ideje megpuhulni.)
Tálaláskor néhány szalonnakockát zsírjára pirítunk, egy zöldhagyma szárát (vagy akár egy kevés snidlinget) aprítunk és a kockára szelt rác csirkemell tetejére halmozunk.
Kimondottan finom, érdemes kipróbálni!