Pusztapörkölt

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 80 dkg sertéscomb
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 nagyobb paprika
  • 2 tk. erős darált paprika (elhagyható)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg burgonya
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény

Elkészítés:

A felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk. Kivesszük a szalonnát az edényből és a visszamaradó zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Lehúzzuk az edényt a tűzről és a hagymát megszórjuk őrölt fűszerpaprikával.

Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, kevés vizet öntünk hozzá. Zsírjára pirítjuk. Ismét egy kevés vizet adunk hozzá és újból zsírjára pirítjuk.

Beletesszük a felkockázott húst, sózzuk és fedő alatt nagyobb lángon néhány percig pirítjuk. Újból kevés vizet öntünk hozzá, majd mérsékelt lángon főzzük tovább. Ízesítjük őrölt borssal, őrölt köménnyel, adunk hozzá erős darált paprikát és beletesszük a zúzott fokhagymát is. Apránként folyamatosan pótoljuk az elfőtt folyadékot, így sűrű, tartalmas szaftot fogunk kapni. 

Amikor a hús már félig megpuhult, beletesszük a kockára vágott burgonyát. Ha szükséges, további vizet adunk hozzá és az ételt addig főzzük, amíg a burgonya is megpuhul.

Jófajta kenyérrel és uborkával tálaljuk.