Polenta pizza

Hozzávalók:
2 db-hoz (egy normál, kapcsos tortaformához és egy magasabb falú kisebb tepsihez)
alap:
  • 40 dkg kukoricadara
  • 1,6  l víz
  • 2 leveskocka
  • 2 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 8 dkg vaj
  • 400 ml (425 g) hámozott, lében eltett, darabolt paradicsom (nálam: konzerv, de friss is jó, csak akkor használjunk pici paradicsompürét is)
  • oregánó
feltét:
  • 1 kg vegyes mirelit zöldség (érdemes vmi prémium minőséget választani, én több fajtát kevertem, olyanokat, amiben volt bébi répa, bébi kukorica, hullámosra szelt sárga és narancs színű répa, karfiol, brokkoli, bab, kukorica, zöldbab, pritamin paprika, stb.)
  • 30 dkg Trappista sajt
  • 2 közepes vöröshagyma (lila is jó)
  • 15-20 dkg jó minőségű – házi – füstölt szalonna
  • egy kevés zsiradék a formák kikenéséhez
Elkészítés:
A fagyasztott zöldséget megpároljuk. (Nem főzzük, mert sok értékes tápanyaga odavész. Ha pároljuk, sok vizet sem vesz fel, így nem áztatja el a pizzát. Jó, ha egy picit roppanós marad a főzés után.)
A vizet felforraljuk, feloldjuk benne a két leveskockát. 
Mérsékeljük a lángot és a vízbe öntjük vékony sugárban a darát. Közben habverővel folyamatosan kevergessük, hogy ne maradjon csomós. Addig főzzük, amíg a dara megpuhul.
Kissé hűlni hagyjuk, belekeverjük a két – enyhén felvert – tojást, majd hozzákeverjük a vajat, reszelt sajtot.
Kizsírozott formákba öntjük a polentát, tetejét szépen elsimítjuk.
Elterítjük a tetején a paradicsomot (kicsi oregánó is mehet rá), majd befedjük a lecsepegtetett zöldségekkel. Megszórjuk kockázott szalonnával és karikára szelt hagymával.
Vastagon megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul.
Az ember nem is gondolná, mennyire finom. Szerintem az egyik legjobb dolog, ami a kukoricadarával történhet! Laktató, de nem elnehezítő fogás. Érdemes kipróbálni többféle gombával, sonkával, füstölt sajttal is.
Arról még nincs tapasztalatom, hogy zsírosabb kolbásszal vagy darált hússal hogy viselkedik…