Pecsenyekacsa

Hozzávalók:

4 személyre:

  • ~ 3 kg-os pecsenyekacsa 
  • 7-8 ek. hideg sertészsír (nem olvasztott)

Elkészítés:

A sütés előtti napon a kacsát átnézzük, az esetleges tollpihéket, tollmaradványokat eltávolítjuk. A kacsát megmossuk, leszárogatjuk, majd kívül-belül alaposan besózzuk. Edénybe tesszük, lefedjük, visszatesszük a hűtőbe.

Másnap a kacsát cseréptálba (Pataki-tálba) tesszük, hozzáadjuk a zsírt. Az edényt lefedjük és sütőbe toljuk. (A hideg cseréptálat előmelegítés nélküli sütőbe tesszük, hogy a nagy hőmérséklet különbségtől ne repedjen meg.) 

A sütőt és a tálat hagyjuk fokozatosan átmelegedni, majd a sütőt a legnagyobb lángra kapcsoljuk és a szárnyast fél óráig hagyjuk így sülni. 

Ezt követően a kacsát kb. 2 órán keresztül csak közepes lángon sütjük. Ezután eltávolítjuk az edény fedelét, a kacsát meglocsoljuk a zsírral és újból nagy lángon sütjük nagyjából még fél órán át, amíg szép piros színt kap a bőre.

Párolt káposztával, hagymás tört burgonyával az igazi.