6 személyre:
- 1 kg liszt
- 7 dl víz
- 4 tojás
- 1 ek. só
- 2×140 g paradicsompüré
- kevés étolaj
Mártás:
- zsiradék
- 500 g kockázott bacon
- 5-6 újhagyma
- 12-15 dkg zöldborsó
- 12-15 dkg Trappista sajt
- 200 ml cooking cream (nagyon sűrű főzőtejszín)
- őrölt bors
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a vizet és a paradicsompürét, majd fakanállal összekeverjük a hozzávalókat. Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
Bő, sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk a galuskákat, hideg vízzel átöblítjük, lecsepegtetjük, tálba tesszük, majd kevés étolajjal meglocsoljuk, hogy a galuska ne ragadjon össze.
Mártás: Egy nagyobb serpenyőben zsiradékon megfonnyasztjuk a karikára vágott újhagymát. Kiszedjük, kevés zsiradékot teszünk újra a serpenyőbe, amiben pirosra sütjük a bacont.
Visszatesszük hozzá a hagymát, hozzáöntjük a főzőtejszínt, beletesszük a kockázott sajtot, a zöldborsót és gyakori keverés mellett összeforraljuk. Ha szükséges sózzuk, őrölt borssal fűszerezzük.
Ötlet:
- Tálalhatjuk pesztóval / barnított vajjal és reszelt parmezánnal is.
- Készíthetjük sütőben is: hagymával pirított, fűszerezett darált hússal elkeverve, tetejét füstölt sajttal gazdagon megszórva.
Finom, egyszerű, ám nem szokványos recept hó végére, ami jó alternatívája lehet a megunt tojásos nokedlinek.