Paradicsomos galuska

Hozzávalók:

6 személyre: 

  • 1 kg liszt
  • 7 dl víz
  • 4 tojás 
  • 1 ek.
  • 2×140 g paradicsompüré
  • kevés étolaj

Mártás:

  • zsiradék
  • 500 g kockázott bacon
  • 5-6 újhagyma
  • 12-15 dkg zöldborsó
  • 12-15 dkg Trappista sajt
  • 200 ml cooking cream (nagyon sűrű főzőtejszín)
  • őrölt bors

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a vizet és a paradicsompürét, majd fakanállal összekeverjük a hozzávalókat. Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.

Bő, sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk a galuskákat, hideg vízzel átöblítjük, lecsepegtetjük, tálba tesszük, majd kevés étolajjal meglocsoljuk, hogy a galuska ne ragadjon össze.

Mártás: Egy nagyobb serpenyőben zsiradékon megfonnyasztjuk a karikára vágott újhagymát. Kiszedjük, kevés zsiradékot teszünk újra a serpenyőbe, amiben pirosra sütjük a bacont.

Visszatesszük hozzá a hagymát, hozzáöntjük a főzőtejszínt, beletesszük a kockázott sajtot, a zöldborsót és gyakori keverés mellett összeforraljuk. Ha szükséges sózzuk, őrölt borssal fűszerezzük. 

Ötlet: 

  • Tálalhatjuk pesztóval / barnított vajjal és reszelt parmezánnal is.
  • Készíthetjük sütőben is: hagymával pirított, fűszerezett darált hússal elkeverve, tetejét füstölt sajttal gazdagon megszórva. 

 

Finom, egyszerű, ám nem szokványos recept hó végére, ami jó alternatívája lehet a megunt tojásos nokedlinek.