- 4 db csirkemell
- 2 db érett paradicsom
- 2 db pritamin paprika
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olívaolaj
- 35 dkg rizottó rizs (pl. Arborio)
- 4-4,5 dl csirkehúsleves (alaplé)
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 35 dkg tenger gyümölcsei (fagyasztott)
- 18 dkg g zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- só
- kurkuma
Elkészítés:
A csirkemellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk, csíkokra vágjuk.
Az olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a csirkehúst és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot és pritamin paprikát, majd 10-12 percig pároljuk.
Hozzákeverjük a rizst, néhány percig pároljuk, közben megkeverjük. Beleöntjük az alaplevet, a fehérbort, fűszerezzük sóval, sáfránnyal / kurkumával és gyakran kevergetve, mérsékeltebb lángon addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. (Ha a rizs nagyon elfőtte a folyadékot és még nem teljesen puha, adjunk hozzá még egy kevés fehér bort vagy alaplevet.)
Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a kiolvasztott tenger gyümölcseit és főzzük még 8-10 percig. Az utolsó 2-3 percben adjuk hozzá a kiengedett zsenge zöldborsót is.
Tálaláskor díszíthetjük vékony citromgerezdekkel és friss, aprított petrezselyemmel. Kínáljunk hozzá jófajta száraz fehérbort.
(Tehetünk bele garnélarákot és fekete kagylót / Vénusz kagylót is.)