Paella

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemell
  • 2 db érett paradicsom
  • 2 db pritamin paprika
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olívaolaj
  • 35 dkg rizottó rizs (pl. Arborio)
  • 4-4,5 dl csirkehúsleves (alaplé)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 35 dkg tenger gyümölcsei (fagyasztott)
  • 18 dkg g zsenge zöldborsó (fagyasztott)
  • kurkuma

Elkészítés:

A csirkemellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk, csíkokra vágjuk.

Az olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a csirkehúst és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot és pritamin paprikát, majd 10-12 percig pároljuk. 

Hozzákeverjük a rizst, néhány percig pároljuk, közben megkeverjük. Beleöntjük az alaplevet, a fehérbort, fűszerezzük sóval, sáfránnyal / kurkumával és gyakran kevergetve, mérsékeltebb lángon addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. (Ha a rizs nagyon elfőtte a folyadékot és még nem teljesen puha, adjunk hozzá még egy kevés fehér bort vagy alaplevet.)

Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a kiolvasztott tenger gyümölcseit és főzzük még 8-10 percig. Az utolsó 2-3 percben adjuk hozzá a kiengedett zsenge zöldborsót is.

Tálaláskor díszíthetjük vékony citromgerezdekkel és friss, aprított petrezselyemmel. Kínáljunk hozzá jófajta száraz fehérbort. 

(Tehetünk bele garnélarákot és fekete kagylót / Vénusz kagylót is.)