nyúlpaprikás:
- 1 kg nyúl eleje
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt házi szalonna
- fél üveg házi lecsó (kb. 300 g)
- 1 nagy pohár tejföl
- só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- őrölt paprika
túrós csusza:
- csuszatészta
- tejföl
- túró
- füstölt házi szalonna
- kevés zsiradék
Elkészítés:
nyúlpaprikás:
A szalonnát felkockázzuk, zsírját kisütjük. Kiszedjük a főzőedényből a szalonnát, a visszamaradó zsiradékon megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát. Az edényt lehúzzuk a tűzről, a hagymát őrölt fűszerpaprikával szórjuk meg, elkeverjük, kis vízzel felöntjük. A vizet elpároljuk róla, hozzáadjuk a lecsót, kis vizet adunk hozzá és nagyobb lángon, gyakori keverés mellett újból elforraljuk róla a folyadékot.
Beletesszük a feldarabolt nyulat, mérsékeljük a lángot, az edényt fedővel fedjük és hagyjuk, hogy a hús saját levét kieressze. A húst sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük. Beletesszük a zsírjára sült szalonnát is és a főzést addig folytatjuk, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha szükséges, ízesítjük még. (Tehetünk bele kevés erős paprikát is.) A pörkölt szaftjából veszünk ki egy keveset, a tejföllel simára keverjük és vékony sugárban a főzőedénybe öntjük, összeforraljuk.
túrós csusza:
A kockázott füstölt szalonnát zsírjára sütjük.
A tésztát bő, sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük és a szalonna zsírjával jól átkeverjük, hogy ne ragadjon össze.
A tésztát tányérra tesszük, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk túróval, sült szalonnával és tetejére nyúlpaprikást halmozunk.