4 személyre:
- 800 g alaszkai tőkehal filé
- 1 kis üveg fekete olajbogyó
- 500 g brokkoli
- 1 kis fej karfiol
- 2 nagy édesburgonya
- 1 kisebb cukkini
- 200 g Trappista sajt (reszelve)
- 200 g füstölt sajt (reszelve)
- étolaj
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
- 1 nagy pohár tejföl
- 4 ek. majonéz
- liszt
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
A megtisztított, rózsáira bontott brokkolit, karfiolt és a megtisztított, nagyobb kockákra vágott édesburgonyát sós vízben előfőzzük (a víz forrásától számítva 5-6 percig).
A felengedett halfilét csíkokra (vagy kockákra vágjuk), sózzuk, lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban pirosra-ropogósra sütjük.
A cukkinit karikákra vágjuk, majd felezzük (nem kell előfőzni).
A kétféle reszelt sajtot összekeverjük egy tálban.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, változatosan elosztva beletesszük a zöldségeket: brokkolit, karfiolt, édesburgonyát és a cukkinit, majd rátesszük a sajt felét. (A zöldségeket enyhén sózzuk.) Erre a rétegre kerül a hal és az olajbogyó (szintén egyenletesen elosztva).
A tejfölt a majonézzel elkeverjük, kissé sózzuk. Ha szükséges, pici vízzel hígítjuk a tejfölt, hogy könnyen önthető legyen. A tejföllel meglocsoljuk a hal tetejét, végül megszórjuk a reszelt sajt másik felével.
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Picit időigényes, de roppant ízletes, mediterrán jellegű fogás, érdemes kipróbálni.
A hozzávalókat tetszés szerint variálhatjuk is.