Nyárvégi halrakottas

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 800 g alaszkai tőkehal filé
  • 1 kis üveg fekete olajbogyó
  • 500 g brokkoli
  • 1 kis fej karfiol
  • 2 nagy édesburgonya
  • 1 kisebb cukkini
  • 200 g Trappista sajt (reszelve)
  • 200 g füstölt sajt (reszelve)
  • étolaj
  • vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 4 ek. majonéz
  • liszt
  • őrölt bors

Elkészítés:

A megtisztított, rózsáira bontott brokkolit, karfiolt és a megtisztított, nagyobb kockákra vágott édesburgonyát sós vízben előfőzzük (a víz forrásától számítva 5-6 percig).

A felengedett halfilét csíkokra (vagy kockákra vágjuk), sózzuk, lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban pirosra-ropogósra sütjük.

A cukkinit karikákra vágjuk, majd felezzük (nem kell előfőzni).

A kétféle reszelt sajtot összekeverjük egy tálban.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, változatosan elosztva beletesszük a zöldségeket: brokkolit, karfiolt, édesburgonyát és a cukkinit, majd rátesszük a sajt felét. (A zöldségeket enyhén sózzuk.) Erre a rétegre kerül a hal és az olajbogyó (szintén egyenletesen elosztva).

A tejfölt a majonézzel elkeverjük, kissé sózzuk. Ha szükséges, pici vízzel hígítjuk a tejfölt, hogy könnyen önthető legyen. A tejföllel meglocsoljuk a hal tetejét, végül megszórjuk a reszelt sajt másik felével.

Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

 

Picit időigényes, de roppant ízletes, mediterrán jellegű fogás, érdemes kipróbálni.

A hozzávalókat tetszés szerint variálhatjuk is.