Muszaka

Hozzávalók:

(nagy adag)

  • 1 kg darált bárányhús (de bármilyen darált hússal jó)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • őrölt bors
  • őrölt római kömény
  • frissen őrölt szerecsendió
  • 1 kg burgonya
  • 2 közepes padlizsán

A besamelhez:

  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 7 dl meleg tej

Elkészítés:

A húst ledaráljuk.

A padlizsánt karikákra szeljük, tálba tesszük, megsózzuk, kb. fél órára félre tesszük. (Kiengedi a kissé kesernyés levét.)

Az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Rátesszük a darált húst, elkeverjük. A húst sózzuk, borsozzuk, római köménnyel szórjuk meg, elkeverjük és addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Ekkor hozzákeverjük a paradicsompürét.

Elkészítjük a besamelt: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük. Beleöntjük a meleg tejet, mártás sűrűségűre főzzük. (Figyeljünk arra, hogy csomómentes maradjon!) A besamelt sózzuk, borsozzuk, frissen őrölt szerecsendióva ízesítjük. 

A burgonyát meghámozzuk, kb. fél cm vastag karikákra szeljük. (Nem kell előfőzni!)

Egy tűzálló tálat vékonyan kizsírozunk és belefektetjük a burgonya egyik felét. A burgonyát megsózzuk, majd ráterítjük a padlizsán felét. Erre a rétegre kerül a darált hús egésze, amit szépen elterítünk, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a besamel mártás felét.

Erre a rétegre tesszük a padlizsán másik felét, amit a burgonya maradékával fedünk be. Megkenjük a besamel másik felével. (Tetejére tehetünk reszelt sajtot is.)

Az edényt alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. egy óra alatt készre sütjük. 

 

Az alap változatot bátran variálhatjuk is: kísérletezzünk különféle zöldségekkel és más-más fűszerekkel. Keleties összhatású a szerecsendiótól, a római köménytől lesz, mediterránosabb a bazsalikomtól, oregánótól, de használhatunk hozzá akár mentát és rozmaringot is, ami kitűnően illik a bárányhúshoz.