Mézes-mustáros sertéscomb

Hozzávalók:

  • 2 darab 50-60 dkg bőr nélküli sertéscomb (vagy egy darab 1 kg-os egészben)
  • 5 púpozott tk. francia darabos mustár
  • 3 tk. méz
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna kockára vágva
  • bors
  • 3-4 ek. sertészsír

Elkészítés:

A húsokat alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd a húsok mindkét felét sózzuk, enyhén borsozzuk.

A húsokba kisebb nyílásokat vágunk és váltakozva fokhagymával, szalonnával tűzdeljük meg. 

A mustárt jól elkeverjük a mézzel és ezzel bekenjük a húsok mindkét oldalát. Tepsibe fektetjük a húsokat, adunk hozzá 3-4 evőkanál sertészsírt és kb. 1 dl vizet. Alufóliával fedjük a tepsit és előmelegített sütőben szépen, lassan, kb. 2-2,5 óra alatt pirosra sütjük a húst, félidőben megfordítva azokat.

Amikor a hús már vajpuha, levesszük az alufóliát és még néhány percig sütjük a húst, hogy szép piros színűek legyenek.

Ízlés szerinti körettel tálaljuk (rizs / rizi-bizi / buronyapüré / hagymás tört burgonya / hercegnő burgonya / krokett / sült burgonya, stb.).

 

Én a fent megadott hús mennyiséghez tettem még egy kb. 60 dkg súlyú bőrös sertéscombot, aminek mindkét felét sóztam és őrölt borssal hintettem meg a bőr nélküli oldalát.

Előtte kb. 1 cm távolságban, keresztben és hosszában vágásokat ejtettem a bőr felületén, hogy a zsír szépen kisüljön, majd szép pirosra-ropogósra sütöttem.

Sült hús zsírjával meglocsolt tört burgonyával tálaltam.