- 2 darab 50-60 dkg bőr nélküli sertéscomb (vagy egy darab 1 kg-os egészben)
- 5 púpozott tk. francia darabos mustár
- 3 tk. méz
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna kockára vágva
- só
- bors
- 3-4 ek. sertészsír
Elkészítés:
A húsokat alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd a húsok mindkét felét sózzuk, enyhén borsozzuk.
A húsokba kisebb nyílásokat vágunk és váltakozva fokhagymával, szalonnával tűzdeljük meg.
A mustárt jól elkeverjük a mézzel és ezzel bekenjük a húsok mindkét oldalát. Tepsibe fektetjük a húsokat, adunk hozzá 3-4 evőkanál sertészsírt és kb. 1 dl vizet. Alufóliával fedjük a tepsit és előmelegített sütőben szépen, lassan, kb. 2-2,5 óra alatt pirosra sütjük a húst, félidőben megfordítva azokat.
Amikor a hús már vajpuha, levesszük az alufóliát és még néhány percig sütjük a húst, hogy szép piros színűek legyenek.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk (rizs / rizi-bizi / buronyapüré / hagymás tört burgonya / hercegnő burgonya / krokett / sült burgonya, stb.).
Én a fent megadott hús mennyiséghez tettem még egy kb. 60 dkg súlyú bőrös sertéscombot, aminek mindkét felét sóztam és őrölt borssal hintettem meg a bőr nélküli oldalát.
Előtte kb. 1 cm távolságban, keresztben és hosszában vágásokat ejtettem a bőr felületén, hogy a zsír szépen kisüljön, majd szép pirosra-ropogósra sütöttem.
Sült hús zsírjával meglocsolt tört burgonyával tálaltam.