Medvehagymás krumpligombóc

Hozzávalók:

4 fő részére:

  • 1 kg burgonya (lisztes fajtájú)
  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 8-10 nagyobb medvehagyma levél

Elkészítés:

A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük és bőséges hideg vízzel felöntjük, puhára főzzük. Leöntjük a vizet a burgonyáról és meghámozzuk.

A megmosott, leszárogatott medvehagymát apróra vágjuk.

Tálba tesszük a krumplit és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, az enyhén felvert két tojást és a felaprított medvehagymát, majd jól összedolgozzuk.

Lisztezett munkalapon kb. 2 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket kb. hüvelykujjnyi nagyságban felszelünk.

Egy nagy főzőedényben bőséges mennyiségű, sós vizet forralunk.

A felaprított darabokból hosszúkás gombócokat formázunk, mindkét oldalukba kissé belemélyesztjük a villát, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük a gombócokat, hideg víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük. Az elkészült gombócokra időnként csorgatunk egy kevés olívaolajat és átkeverjük, hogy a gombócok ne ragadjanak össze.

Barnított vajjal és ízlés szerinti reszelt sajttal tálaljuk.