Mediterrán töltött csirke

Mediterrán töltött csirke

Hozzávalók:

  • kb. 2,5 kg egész csirke
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 140 g aszalt paradicsom
  • 100 g fekete olajbogyó
  • 100 g krémfehér sajt
  • 200 g szikkadt kenyér
  • 2,5 dl tej
  • őrölt bors
  • friss rozmaring (vagy bazsalikom)

 

Elkészítés:

A csirkét alaposan megmossuk, leszárogatjuk. (Nézzük át, hogy ne maradjanak benne toll maradványok!)

A kenyeret néhány percre langyos tejbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és tálba tesszük.

Felaprítjuk a vöröshagymát, az olajbogyót, a krémfehér sajtot és a kenyérmasszához adjuk. Ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, rozmaringgal és a masszát összedolgozzuk, amit a csirke hasüregébe és bőre alá töltünk.

(Ne tömjük meg nagyon a bőrét, mert sütéskor össze fog húzódni és kireped! Tehetünk a csirke mellé is a töltelékből, gombócokat formázva.)

A csirke minden oldalát besózzuk, majd cseréptálba tesszük, és sütőbe toljuk. Kb. 80-90 percig sütjük. Ekkor levesszük az edény fedelét és nagyobb lángon pirosra pirítjuk (15-20 perc). 

Sem víz, sem zsír / olaj nem kell alá, saját gőzében megsül. 

Ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Ötlet: aszalt paradicsom helyett használhatunk friss, roppanós koktélparadicsomot, rozmaring helyett akár friss, darabokra tépkedett bazsalikomot is.

Ha friss paradicsommal készítjük, akkor áztatás nélküli szikkadt kenyérbelet is tegyünk még hozzá, hogy a töltelék ne legyen túlságosan lágy.

 

Ez a receptem elnyerte a “Hónap Receptje” díjat és az azzal járó pénzjutalmat a Vidék Íze 2018. augusztusi számában. 

 

error: Content is protected !!