- kb. 2,5 kg egész csirke
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 140 g aszalt paradicsom
- 100 g fekete olajbogyó
- 100 g krémfehér sajt
- 200 g szikkadt kenyér
- 2,5 dl tej
- só
- őrölt bors
- friss rozmaring (vagy bazsalikom)
Elkészítés:
A csirkét alaposan megmossuk, leszárogatjuk. (Nézzük át, hogy ne maradjanak benne toll maradványok!)
A kenyeret néhány percre langyos tejbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és tálba tesszük.
Felaprítjuk a vöröshagymát, az olajbogyót, a krémfehér sajtot és a kenyérmasszához adjuk. Ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, rozmaringgal és a masszát összedolgozzuk, amit a csirke hasüregébe és bőre alá töltünk.
(Ne tömjük meg nagyon a bőrét, mert sütéskor össze fog húzódni és kireped! Tehetünk a csirke mellé is a töltelékből, gombócokat formázva.)
A csirke minden oldalát besózzuk, majd cseréptálba tesszük, és sütőbe toljuk. Kb. 80-90 percig sütjük. Ekkor levesszük az edény fedelét és nagyobb lángon pirosra pirítjuk (15-20 perc).
Sem víz, sem zsír / olaj nem kell alá, saját gőzében megsül.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Ötlet: aszalt paradicsom helyett használhatunk friss, roppanós koktélparadicsomot, rozmaring helyett akár friss, darabokra tépkedett bazsalikomot is.
Ha friss paradicsommal készítjük, akkor áztatás nélküli szikkadt kenyérbelet is tegyünk még hozzá, hogy a töltelék ne legyen túlságosan lágy.
Ez a receptem elnyerte a “Hónap Receptje” díjat és az azzal járó pénzjutalmat a Vidék Íze 2018. augusztusi számában.