mángold tekercs:
- 500 g mángold (fehér szárrésszel együtt)
- 5 tojás
- só
- őrölt bors
- 13 dkg zsír
töltelék:
- 25 dkg főtt, füstölt csülök
- só (ha a csülök elég sós, el is hagyhatjuk)
- őrölt bors
- mustár
- reszelt torma
- egy kisebb fej vöröshagyma (vagy 2-3 szál újhagyma)
Elkészítés:
mángold tekercs:
A mángoldot nagyobb darabokra szeljük (a fehér szárrészt is) és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, késes aprítóban pürésre dolgozzuk.
Sűrű szövésű szitába öntjük, hagyjuk, hogy a maradék víz kicsurogjon belőle.
A tojások sárgáját habosra keverjük a puha zsírral. Beledolgozzuk az aprított mángoldot. Sózzuk, borsozzuk.
A fehérjéből kemény habot verünk és a mángoldos részhez forgatjuk, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze.
Gáztepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tojásos-mángoldos masszát, spatulával elsimítjuk (egyenletesen, négyzet alakúra).
Előmelegített, középmeleg sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen feltekerjük a sütőpapír segítségével.
töltelék:
A kisebb darabokra vágott csülköt késes aprítóban krémesre dolgozunk, sóval, őrölt borssal, mustárral, reszelt tormával és apróra vágott hagymával ízesítjük.
Egyenletesen rákenjünk a mángold tekercsre, ismét feltekerjük és egy-két órára hűtőbe tesszük. Amikor jó lehűlt, gyönyörűen szelhető.
Hidegen és melegen is kiváló.
Sós kaláccsal igazi húsvéti lakoma lehet belőle.