Mángold tekercs csülökkel

Hozzávalók:

mángold tekercs:

  • 500 g mángold (fehér szárrésszel együtt)
  • 5 tojás
  • őrölt bors
  • 13 dkg zsír

töltelék:

  • 25 dkg főtt, füstölt csülök
  • (ha a csülök elég sós, el is hagyhatjuk)
  • őrölt bors
  • mustár
  • reszelt torma
  • egy kisebb fej vöröshagyma (vagy 2-3 szál újhagyma)

Elkészítés:

mángold tekercs:

A mángoldot nagyobb darabokra szeljük (a fehér szárrészt is) és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, késes aprítóban pürésre dolgozzuk. 
Sűrű szövésű szitába öntjük, hagyjuk, hogy a maradék víz kicsurogjon belőle.

A tojások sárgáját habosra keverjük a puha zsírral. Beledolgozzuk az aprított mángoldot. Sózzuk, borsozzuk.

A fehérjéből kemény habot verünk és a mángoldos részhez forgatjuk, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze.

Gáztepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tojásos-mángoldos masszát, spatulával elsimítjuk (egyenletesen, négyzet alakúra).

Előmelegített, középmeleg sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen feltekerjük a sütőpapír segítségével.

töltelék:

A kisebb darabokra vágott csülköt késes aprítóban krémesre dolgozunk, sóval, őrölt borssal, mustárral, reszelt tormával és apróra vágott hagymával ízesítjük.

Egyenletesen rákenjünk a mángold tekercsre, ismét feltekerjük és egy-két órára hűtőbe tesszük. Amikor jó lehűlt, gyönyörűen szelhető.

Hidegen és melegen is kiváló. 
Sós kaláccsal igazi húsvéti lakoma lehet belőle.