- 1 kg sertéstarja
- 7 db nagyobb paradicsom
- 6 db nagyobb TV paprika
- 2 db hegyes erős zöldpaprika
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- sertészsír
- só
- őrölt bors
- őrölt fűszerpaprika
- őrölt kömény
- liszt
Elkészítés:
A tarjaszeleteket alaposan megmossuk, majd leszárogatjuk. Kb. 15 dkg lisztet összekeverünk egy púpozott evőkanál őrölt fűszerpaprikával, majd beleforgatjuk a mindkét oldalon sózott, borsozott tarjaszeleteket.
Két evőkanál zsíron kiolvasztjuk a kockázott füstölt szalonnát. Amikor zsírjára sült, kivesszük egy szűrőlapáttal és a visszamaradó zsiradékban hirtelen megpirítjuk a tarjaszeletek mindkét oldalát. Kivesszük a szeleteket és a zsiradékban üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
Megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, elkeverjük, kevés vízzel felöntjük és beletesszük a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a karikára szelt zöldpaprikát. Nagyjából 2 dl vizet öntünk rá és fedő alatt erős tűzön néhány percig pároljuk, időnként megkeverve.
Beletesszük a tarjaszeleteket és a szalonnát, pótoljuk a folyadékot. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kevés őrölt köménnyel, majd mérsékeljük a lángot és az ételt készre főzzük kb. 50 perc alatt.
Tarhonyával kínáljuk.
Finom hozzá a pirított burgonya is: az egészben megfőzött burgonyát kihűtjük, majd kockára vágjuk és forró olajban kisütjük.