Lecsós tarja

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 7 db nagyobb paradicsom
  • 6 db nagyobb TV paprika
  • 2 db hegyes erős zöldpaprika
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • sertészsír
  • őrölt bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • liszt

Elkészítés:

A tarjaszeleteket alaposan megmossuk, majd leszárogatjuk. Kb. 15 dkg lisztet összekeverünk egy púpozott evőkanál őrölt fűszerpaprikával, majd beleforgatjuk a mindkét oldalon sózott, borsozott tarjaszeleteket.

Két evőkanál zsíron kiolvasztjuk a kockázott füstölt szalonnát. Amikor zsírjára sült, kivesszük egy szűrőlapáttal és a visszamaradó zsiradékban hirtelen megpirítjuk a tarjaszeletek mindkét oldalát. Kivesszük a szeleteket és a zsiradékban üvegesre pároljuk a vöröshagymát.

Megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, elkeverjük, kevés vízzel felöntjük és beletesszük a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a karikára szelt zöldpaprikát. Nagyjából 2 dl vizet öntünk rá és fedő alatt erős tűzön néhány percig pároljuk, időnként megkeverve.

Beletesszük a tarjaszeleteket és a szalonnát, pótoljuk a folyadékot. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kevés őrölt köménnyel, majd mérsékeljük a lángot és az ételt készre főzzük kb. 50 perc alatt. 

Tarhonyával kínáljuk.

Finom hozzá a pirított burgonya is: az egészben megfőzött burgonyát kihűtjük, majd kockára vágjuk és forró olajban kisütjük.