Lecsós tarhonya gazdagon

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna kockázva
  • 15 dkg füstölt kolbász karikázva
  • 3 db debreceni kolbász karikázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 0,5 kg paradicsom nagyobb kockákra vágva
  • 0,5 kg lecsópaprika karikázva (sárga-piros-narancs színekben vegyesen)
  • 1 ek. házi darált erős paprika (elhagyható)
  • 2 tk. őrölt paprika
  • 2-3 dl víz
  • 25 dkg tarhonya
  • só 
  • bors

Elkészítés:

A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd szűrőlapáttal kivesszük, félre tesszük. A szalonnazsíron üvegesre pirítjuk a kockázott vöröshagymát, az edényt levesszük a tűzről és hozzáadjuk az őrölt paprikát. Beleteszünk egy ek. darált erős paprikát, felöntjük 2-3 dl vízzel és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a kétféle kolbászt és zsírjára pirított szalonnát is.

Sózzuk, borsozzuk, néhány percig együtt főzzük, majd beletesszük a paradicsomot és a paprikát is és 15-20 perc alatt készre főzzük. (Én csodálatos lecsópaprikához jutottam, gyönyörű színűek, épek, egészségesek, meglehetősen kemények voltak. Ha nem olyan nagyon kemények a paprikák, a főzési idő kevesebb is lehet.)

Közben háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük a tarhonyát. Ha elkészült, tálalhatunk is. 

(Ha több vízzel öntjük fel a lecsót, a tarhonya a lecsós alapban is kifőzhető gyakori keverés mellett. Ha szükséges, az elfőtt vizet időnként pótolni kell.)