Lasagne gombával, májjal

Időigényes, de finom!

Hozzávalók:

  • 500 g lasagne tészta (előfőzés nélkül!)
  • 400 g reszelt ementáli sajt

1. Gombamártás:

  • 750 g csiperke nagyobb kockákra vágva
  • 2 közepes vöröshagyma kockázva
  • 4 ek. olívaolaj
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 4 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • bors
  • 1 tk. szárított petrezselyem

2. Máj:

  • 600 g csirkemáj közepes kockákra vágva
  • 3 ek. olívaolaj
  • bors
  • 1 dl víz
  • majoránna
  • őrölt kömény

3. Besamel mártás:

  • 20 g vaj
  • 4 púpozott ek. liszt
  • 4 dl tej
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés: 

1. Gombamártás: Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd rátesszük a gombát, megsózzuk és nagy lángon, gyakori keverés mellett pirítjuk, amíg a gomba bő levet ereszt.

Megszórjuk a liszttel, elkeverjük és hozzáöntjük a tejet. Ismét jól elkeverjük.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel és még néhány percig főzzük közepes lángon. Amikor kissé kihűlt, elkeverünk benne egy pohár tejfölt.

2. Máj: Egy serpenyőben kissé felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a májat. Néhány percig erős lángon pirítjuk, gyakori keverés mellett. Borsozzuk, megszórjuk egy kevés majorannával és egy kevés őrölt köménnyel. Hozzáöntünk egy dl vizet és közepes lángon 10 percig pároljuk. Az edényt levesszük a tűzről és csak ekkor sózzuk meg a májat.

A gombamártást és a májat egy nagy tálban összekeverjük.

3. Besamel mártás: A vajat felmelegítjük egy edényben, beletesszük a lisztet, kis ideig pirítjuk, gyakran megkeverjük, majd hozzáöntjük a felmelegített tejet és gyors mozdulatokkal elkeverjük az egészet. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük frissen őrölt szerecsendióval.

Lasagne összeállítása:

A gombás-májas keverék levéből néhány evőkanálnyi mennyiséget elterítünk egy kb. 20×30 cm méretű tepsi aljában. Ezt befedjük egy réteg lasagne tésztával (a tésztát nem kell előfőzni!).

Erre a rétegre tesszük a gombás-májas mártás felét és szépen elterítjük a tésztarétegen. Erre újabb tésztaréteg kerül, amire ráöntjük a besamel mártás felét és a tetejét megszórjuk a reszelt ementáli sajt felével (20 dkg).

Addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg el nem fogynak (felváltva két gombás-májas és két besameles-sajtos rétegünk lesz a tepsiben. A felső tésztarétegre besamel és sajt kerül.)

A tepsit alufóliával fedjük és 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.

Az utolsó néhány percben levesszük a fóliát és kicsit megpirítjuk a felső sajtréteget.