nagy adag, kb. 10-12 darabhoz:
- 1 kg liszt
- 4 ek. étolaj
- 7 dkg friss élesztő
- 4 dl langyos tej
- 4 dl langyos víz
- 2 tk. só
- 2 tk. cukor
- + étolaj a sütéshez
- + ízlés szerinti feltét (fokhagymás tejföl, sajt, stb.)
Elkészítés:
Szobahőrmésékletű alapanyagokkal dolgozunk. 2 dl tejet elkeverünk 2 evőkanál cukorral, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni (10-15 perc).
A lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az étolajat, a maradék tejet és lassan adagolva a vizet. Beletesszük a sót is, majd egynemű tésztává gyúrjuk az alapanyagokat. (Közepes keménységű, nem ragacsos tésztát fogunk kapni.)
Tiszta konyharuhával letakarjuk és nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta 10 vagy 12 egyforma nagyságú gombócot formázunk belőle, étolajjal megkent tálcára tesszük, letakarjuk és újból fél órát kelesztjük.
Végül forró olajban pirosra sütjük, ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.