Lángos

Hozzávalók:

nagy adag, kb. 10-12 darabhoz:

  • 1 kg liszt
  • 4 ek. étolaj
  • 7 dkg friss élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 4 dl langyos víz
  • 2 tk.
  • 2 tk. cukor
  • + étolaj a sütéshez
  • + ízlés szerinti feltét (fokhagymás tejföl, sajt, stb.)

Elkészítés:

Szobahőrmésékletű alapanyagokkal dolgozunk. 2 dl tejet elkeverünk 2 evőkanál cukorral, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni (10-15 perc). 

A lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az étolajat, a maradék tejet és lassan adagolva a vizet. Beletesszük a sót is, majd egynemű tésztává gyúrjuk az alapanyagokat. (Közepes keménységű, nem ragacsos tésztát fogunk kapni.)

Tiszta konyharuhával letakarjuk és nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta 10 vagy 12 egyforma nagyságú gombócot formázunk belőle, étolajjal megkent tálcára tesszük, letakarjuk és újból fél órát kelesztjük.

Végül forró olajban pirosra sütjük, ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.