2 gáztepsihez számítva:
- 1 kg liszt
- 1 kg burgonya
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. porcukor
- 50 g élesztő
- 2 dl tej
- 2 tk. só
- 100 g étolaj
Feltéthez:
- tejföl
- kevés só
- fokhagyma ízlés szerint
- 4 nagy fej lilahagyma
- 40 dkg házi füstölt szalonna
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen áttörjük burgonyanyomóval. Hozzáadjuk a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, majd beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt és végül az étolajat is hozzákeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy laza tésztát kapjunk (kb. 4-5 dl).
A tésztát tálba tesszük, tiszta konyharuhával fedjük és 45 percig kelni hagyjuk.
A fokhagymát, lilahagymát megpucoljuk.
A tejfölt tálba tesszük, kissé sózzuk, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. A füstölt szalonnát felkockázzuk.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, kétfelé vesszük és a tepsi méretének megfelelően kinyújtjuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig, félig elősütjük.
Kivesszük a tésztát a sütőből, megkenjük a fokhagymás tejföllel, megszórjuk szalonnával, vékonyra szelt lilahagyma karikákkal, végül reszelt sajttal szórjuk meg és addig sütjük még, amíg a sajt kissé pirulni kezd (nagyjából 15-18 perc).
Bátran variáljuk kedvünkre a feltéteket – mindig finom, szinte elronthatatlan.