Langalló

Hozzávalók:

2 gáztepsihez számítva:

  • 1 kg liszt
  • 1 kg burgonya
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. porcukor
  • 50 g élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tk. só 
  • 100 g étolaj

Feltéthez:

  • tejföl
  • kevés
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 4 nagy fej lilahagyma
  • 40 dkg házi füstölt szalonna
  • reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen áttörjük burgonyanyomóval. Hozzáadjuk a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, majd beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt és végül az étolajat is hozzákeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy laza tésztát kapjunk (kb. 4-5 dl). 

A tésztát tálba tesszük, tiszta konyharuhával fedjük és 45 percig kelni hagyjuk.

A fokhagymát, lilahagymát megpucoljuk.

A tejfölt tálba tesszük, kissé sózzuk, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. A füstölt szalonnát felkockázzuk.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, kétfelé vesszük és a tepsi méretének megfelelően kinyújtjuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig, félig elősütjük. 

Kivesszük a tésztát a sütőből, megkenjük a fokhagymás tejföllel, megszórjuk szalonnával, vékonyra szelt lilahagyma karikákkal, végül reszelt sajttal szórjuk meg és addig sütjük még, amíg a sajt kissé pirulni kezd (nagyjából 15-18 perc).

Bátran variáljuk kedvünkre a feltéteket – mindig finom, szinte elronthatatlan.