Krumplis tészta sütőben

Hozzávalók:

  • 500 g kockatészta
  • 4 nagyobb burgonya
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 nagyobb paradicsom
  • zsiradék + kevés étolaj a tésztához
  • őrölt bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A tésztát bő, sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük, kevés étolajjal elkeverjük, hogy ne ragadjon össze.

A felolvasztott zsiradékon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát, megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, kevés vizet öntünk rá, majd beletesszük a kockára vágott paradicsomot és szépen lassan elpároljuk a folyadékot.

Ekkor ismét kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a kockákra szelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Mérsékelt lángon puhára főzzük a krumplit, végül hozzákeverjük a kifőtt tésztát. Jól átkeverjük.

Egy tűzálló tálat vékonyan kizsírozunk és belesimítjuk a krumplis tésztát. Kanállal kissé lenyomkodjuk, “tömörítjük” a tésztát, hogy majd szépen szeletelhető legyen. 

A tejfölt sózzuk, fél dl vízzel jól elkeverjük, beletesszük a zúzott fokhagymát és a tészta tetejére öntjük. Alufóliával fedjük a tálat és előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc után levesszük az alufóliát és még további 15 percig sütjük, amíg a tejföl a tetején szép színt kap.