Krumpligombóc

Hozzávalók:

nagy mennyiség (2 napra, több főnek):

  • 1,5 kg burgonya (lisztes fajtájú)
  • 450 g liszt
  • 2 tojás
  • 4-5 ek. olívaolaj

Tejszínes, baconös brokkolis szósz:

  • 250 g jó minőségű bacon (kockára szelt)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 200 g juhsajt (pl. Pecorino – ennek hiányában: Brindza) 
  • egy kisebb brokkoli fele (kb. 250 g)
  • 2 ek. étolaj
  • őrölt bors

Elkészítés:

A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük és bőséges hideg vízzel felöntjük, puhára főzzük (ez a burgonya nagyságától függően 35-40 perc). Leöntjük a vizet a burgonyáról és meghámozzuk.

Tálba tesszük a krumplit és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és az enyhén felvert két tojást, majd jól összedolgozzuk (még melegen!). (Ha megvárjuk, míg az összetört burgonya kihűl és csak utána dolgozzuk hozzá a lisztet, akkor a massza ragadós, kezelhetetlen lesz.) 

Egy nagy főzőedényben bőséges mennyiségű vizet forralunk.

Kb. 2 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket felszelünk. (A munkalapot nem kell lisztezni, a massza nem ragad le.) A felaprított darabokból hosszúkás gombócokat formázunk, mindkét oldalukba kissé belemélyesztjük a villát, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük a gombócokat, hideg víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük. Az elkészült gombócokra időnként csorgatunk egy kevés olívaolajat és átkeverjük, hogy a gombócok ne ragadjanak össze. 

Az alaposan megmosott brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, sós vízben kissé előfőzzük, majd leszűrjük, félre tesszük. 

A mártáshoz egy serpenyőben felhevítjük kissé az étolajat, rátesszük a bacont és néhány percig pirítjuk. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, belemorzsoljuk a juhsajtot, őrölt borssal fűszerezzük és gyakran megkeverve mártás sűrűségűre főzzük. Végül beletesszük az előfőzött brokkolit és még addig főzzük a mártást, amíg a brokkoli is teljesen megpuhul (óvatosan keverjük, ne nagyon törjük össze a brokkolit!). A mártásba nem kell sót tenni, mert a bacon és a juhsajt is kellőképpen sós!

A gombócokat a brokkolis, tejszínes mártással meglocsolva tálaljuk.

Ha a recept szerint nagy mennyiséget készítünk, egy következő étkezésnél (másnap) kipróbálhatjuk a gombócokat barnított vajjal, friss zsályával / többféle sajtból készülő sajtmártással / paradicsomszósszal és parmezánnal is. Nagyon finom, puha gombócok – érdemes kipróbálni!

 

Az eredeti recept 4 főre szóló mennyiségei: 1 kg burgonya, 300 g liszt, 1 tojás és só. Én 1,5-es szorzóval növeltem a mennyiségeket.