Nagy mennyiség (2 napra, több főnek):
- 1,5 kg burgonya (lisztes fajtájú)
- 450 g liszt (fele rétesliszt legyen!)
- 2 tojás
- só
- 4-5 ek. olívaolaj
Mártás tejszínnel, baconnel, brokkolival:
- 250 g jó minőségű bacon (kockára szelt)
- 200 ml főzőtejszín
- 200 g juhsajt (pl. Pecorino – ennek hiányában: Brindza)
- egy kisebb brokkoli fele (kb. 250 g)
- 2 ek. étolaj
- őrölt bors
Elkészítés:
A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük és bőséges hideg vízzel felöntjük, puhára főzzük. Leöntjük a vizet, meghámozzuk a burgonyát.
Tálba tesszük a krumplit és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Jól elterítjük az edény alján, hagyjuk kigőzölni, hidegre hűlni. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és az enyhén felvert két tojást, majd jól összedolgozzuk.
Közben egy nagy főzőedényben bőséges mennyiségű, sós vizet forralunk.
A masszából kb. 2 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket felszelünk. (A munkalapot nem kell lisztezni, a massza nem ragad le.) A felaprított darabokból hosszúkás gombócokat formázunk, mindkét oldalukba kissé belemélyesztjük a villát, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
Szűrővel kiszedjük a gombócokat, hideg víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük. Az elkészült gombócokra időnként csorgatunk egy kevés olívaolajat és átkeverjük, hogy ne ragadjanak össze.
Mártás:
Az alaposan megmosott brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, sós vízben kissé előfőzzük (de nem teljesen puhára), majd leszűrjük, félre tesszük.
A mártáshoz egy serpenyőben felhevítjük kissé az étolajat, rátesszük a bacont és néhány percig pirítjuk. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, belemorzsoljuk a juhsajtot, őrölt borssal fűszerezzük és gyakran megkeverve mártás sűrűségűre főzzük. Végül beletesszük az előfőzött brokkolit és még addig főzzük a mártást, amíg a brokkoli is teljesen megpuhul (óvatosan keverjük, ne nagyon törjük össze a brokkolit!). A mártásba nem kell sót tenni, mert a bacon és a juhsajt is kellőképpen sós!
A gombócokat a brokkolis, tejszínes mártással meglocsolva tálaljuk.
Ha a recept szerint nagy mennyiséget készítünk, egy következő étkezésnél (másnap) kipróbálhatjuk a gombócokat barnított vajjal, friss zsályával / többféle sajtból készülő sajtmártással / paradicsomszósszal és parmezánnal is. Nagyon finom, puha gombócok – érdemes kipróbálni!
Az eredeti recept 4 főre szóló mennyiségei: 1 kg burgonya, 300 g liszt, 1 tojás és só. Én – több napra, több személynek főzve – 1,5-es szorzóval növeltem a mennyiségeket.