Krumpligombóc 2

Hozzávalók:

4 fő részére:

  • 1 kg burgonya (lisztes fajtájú)
  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. olívaolaj

A paradicsomos raguhoz: 

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 140 g paradicsompüré
  • 140 g olajban eltett aszalt paradicsom + a leve (fűszeres napraforgó olaj)
  • 4 nagy érett paradicsom
  • 250 g premium bacon (kockázott, bőr és porc nélküli)
  • 150 g zsenge zöldborsó (fagyasztott)
  • olasz fűszerkeverék (ennek hiányában: szárított oregánó és bazsalikom)
  • őrölt bors

Elkészítés:

A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük és bőséges hideg vízzel felöntjük, puhára főzzük (ez a burgonya nagyságától függően 35-40 perc). Leöntjük a vizet a burgonyáról és meghámozzuk.

Tálba tesszük a krumplit és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és az enyhén felvert két tojást, majd jól összedolgozzuk (még melegen!).

Egy nagy főzőedényben bőséges mennyiségű vizet forralunk.

Kb. 2 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket felszelünk. (A munkalapot nem kell lisztezni, a massza nem ragad le.) A felaprított darabokból hosszúkás gombócokat formázunk, mindkét oldalukba kissé belemélyesztjük a villát, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük a gombócokat, hideg víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük. Az elkészült gombócokra időnként csorgatunk egy kevés olívaolajat és átkeverjük, hogy a gombócok ne ragadjanak össze.

Paradicsomos ragu:

Az aszalt paradicsom levét leszűrjük, a paradicsomot kis kockákra vágjuk. Leszűrt levét főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a bacont, újabb néhány percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét, kevés vízzel öntjük fel, sózzuk, borsozzuk és olasz fűszerkeverékkel ízesítjük. Időnként megkeverve kb. 15 percig főzzük, amíg a friss paradicsom szétfő. Ekkor beletesszük a szárított paradicsomot is és a felengedett zöldborsót. Még néhány percig főzzük a ragut.

Tálaláskor a ragut a tányérra halmozott krumpligombócokra öntjük és reszelt parmezánnal megszórva szervírozzuk. Csinosíthatjuk friss bazsalikomlevélkével is. Finom, könnyű, olaszos fogás.