15-16 db-hoz:
- 200 g hántolt köles
- 1 marék frissen aprított petrezselyem
- 1 kisebb sárgarépa
- ételízesítő
- 3-4 púpozott ek. teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 kisebb gerezd fokhagyma
- zsemlemorzsa
- étolaj a sütéshez
Elkészítés:
A kölest háromszoros mennyiségű vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, nagyobb tálba tesszük, majd félre rakjuk hűlni. Amikor kihűlt, belereszeljük a sárgarépát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Megszórjuk ételízesítővel, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és jól összedolgozzuk a masszát, ami ekkor még meglehetősen ragacsos, képlékeny. Hozzáadunk annyi lisztet, hogy könnyen formázhatóvá váljon, ne essen szét. Amikor a lisztet hozzádolgoztuk, hagyjuk pihenni kb. 15 percet, ekkor a massza kissé megdagad, összeáll a liszt hatására.
Nedves kézzel valamivel kisebb, mint teniszlabda nagyságú gombócokat formálunk belőle, kilapítjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. (Érdemes próbasütést végezni, hogy egyben marad-e a pogácsa. Ha még mindig képlékeny volna, adjunk hozzá még lisztet. Nekem nem kellett, “sütésálló” lett a fenti hozzávalók mellett is.)
Sütés után papírtörlővel fedett tálcára tesszük.
Kínálhatjuk főzelék feltétként, önálló főételként, vacsoraként, de nagyszerű választás húsmentes burgerbe is! Érdemes kipróbálni, nagyon finom! Aki szereti a csicseriborsó fasírtot – falafel -, az ebben sem fog csalódni!