4 főre:
- 500 g kínai mie tészta
- 1 közepes édesburgonya
- 1 közepes cukkini
- 80 dkg csirkemell filé
- egy kis darab póréhagyma
- 2 ek. méz
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 1 ek. szójaszósz
- só
- őrölt bors
- őrölt gyömbér
- őrölt csípős fűszerpaprika
- zsiradék
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük (a víz forrásától számítva kb. 4 perc alatt kész). Leszűrjük, félre tesszük.
A csirkét alaposan átmossuk, leszárogatjuk, kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés csípős paprikával és őrölt gyömbérrel hintjük meg, átforgatjuk, majd egy nagy serpenyőben. a forróra hevített zsiradékban fehéredésig pirítjuk. (Inkább több adagban készítsük, hogy a csirke ne főjön, hanem piruljon).
A csirkét a serpenyőből kiszedjük. A serpenyőbe újból kevés zsiradékot teszünk, majd erős lángon néhány percig pirítjuk a kis kockákra vágott cukkinit, édesburgonyát, karikára szelt póréhagymát. Amikor a zöldség kissé megpuhult, visszatesszük a csirkét.
Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük 0,5 dl vízben, majd hozzákeverjük a mézet, a paradicsompürét és a szójaszószt, majd a zöldséges csirkére öntjük, jól átkeverjük és összeforraljuk. (Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítjük.)
Tálalás előtt a tésztát egy kevés zsiradékkal egy nagy serpenyőben, nagy lángon átpirítjuk, adunk hozzá a csirkés raguból, összeforgatjuk, tányérra halmozzuk.
Szervírozhatjuk kissé megpirított fehér szezámmaggal is.
Ötlet: Ha épp nem kapunk kínai mie tésztát, akkor is nekiláthatunk e fogás elkészítésének – használjunk instant tésztás levest, amit csak forró vízzel / húslevessel kell felönteni, picit állni hagyni, leszűrni, majd ezután pirítsuk meg a tésztát kevés zsiradékon egy nagy serpenyőben.
(Én mindkét változatot kipróbáltam, mindkettő jól sikerült, finom lett.)