Kelesztés nélküli pizza

Hozzávalók:

Pizzatészta*:

  • 5 dkg friss élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor
  • langyos víz, amennyit a tészta felvesz 

Feltét:

Ízlés szerint készülhet paradicsomos vagy tejfölös alappal, tetszés szerinti feltéttel.

  • 300 ml tejföl
  • 2 nagy lila hagyma szeletekre vágva
  • 15 dkg füstölt szalonna kockázva
  • 15 dkg füstölt kolbász felszeletelve
  • 2 közepes paradicsom felszeletelve
  • 30 dkg reszelt sajt
  • oregánó 

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Könnyen gyúrható, ruganyos, nem ragacsos tésztát kell kapnunk (a tésztába tehetünk szárított oregánót is). A tésztát egy nagyobb tepsi méretére nyújtjuk. A tepsit vékonyan kikenjük olajjal, megszórjuk kevés liszttel, majd belesimítjuk  a tésztát. Megkenjük tejföllel és egyenletesen rászórjuk a feltét hozzávalóit. Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.  

* Ez a tészta kicsit átmenet a pizza és a kenyérlángos között. (A képen látható pizza esetében a fenti tésztamennyiséget két kisebb és egy közepes méretű tepsire osztottam, mert akkor csak a kis sütőm működött.)