Gombapörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 nagy TV paprika
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • zsiradék
  • a tálaláshoz: tejföl

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, folyó víz alatt átmossuk, leszárogatjuk és közepes méretű kockákra szeljük.

Egy edényben felolvasztjuk a zsiradékot, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Az edényt félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk őrölt fűszerpaprikával. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, kevés vizet öntünk hozzá, majd zsírjára pirítjuk (elpároljuk a vizet belőle). A folyamatot újból megismételjük. 

Ezután beletesszük a kockára szelt gombát, sózzuk, és mérsékeltebb lángon fedő alatt főzzük, nagyjából fél óráig. Időközben – ha szükséges – pótoljuk a folyadékot. Borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük és még kb. 10 percig főzzük. (Tehetünk bele majorannát is.)

Melegen tálaljuk, galuskával vagy rizzsel. Tetejére tejfölt kanalazunk.