- 6 db fácánmell
- 3,5 dl tej
- 8 gerezd fokhagyma
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- só
Elkészítés:
Az alaposan megmosott fácánmelleket éjszakára beletesszük a zúzott fokhagymával elkevert tejbe. (A tej mindenhol fedje a szeleteket. Hűtőben tároljuk!)
A szeleteket kivesszük a tejből, lecsepegtetjük, kissé leszárogatjuk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban szép pirosra sütjük.
(Panírozás előtt lehet sózni a szeleteket, de akkor rögtön süssük is ki azokat, ne tegyük félre néhány órára, mert akkor a sótól a hús kissé levet enged, így a sütésnél a szeletek “ledobják” a bundát.)
Köretként Hasselback burgonyát készítettem hozzá.
- személyenként: 2 db közepes burgonya
- burgonyánként 1 tk. olívaolaj
- só
- kevés olvasztott vaj
- szárított oregánó / vagy rozmaring
- + olívaolaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, megszárogatjuk, majd 3-4 mm-enként bevágásokat ejtünk a felületén úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a burgonyát (de a vágás jó mély legyen).
Mindegyik burgonyát meglocsoljuk egy teáskanál olívaolajjal és megsózzuk. Olívaolajjal kikent tepsibe tesszük és előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 40-50 perc, a burgonya méretének függvényében).
Amikor elkezd egy kis színt kapni, olvasztott vajjal elkevert oregánóval locsoljuk meg mindegyiket, visszatoljuk a tepsit a sütőbe és a kívánt szín eléréséig sütjük a burgonyákat.
Kívül ropogós, belül pedig vajpuha lesz.
Gazdagíthatjuk sajttal, füstölt szalonnával, kolbászkarikákkal, hagymával, stb.